Dietetycy i żywieniowcy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Publikacje fachowe
(6)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(7)
Czytelnia naukowa
(2)
Autor
Ostrowska Lucyna
(2)
Adamska-Patruno Edyta
(1)
Bester Jagoda
(1)
Boniecka Iwona
(1)
Borkowska Urszula (1950- )
(1)
Bąk-Sosnowska Monika
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Contento Isobel R
(1)
Friedrich Wolfgang (1959- )
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Guzowska Małgorzata
(1)
Janiszewska Agata (tłumacz)
(1)
Jastrzębska-Mierzyńska Marta
(1)
Jurczuk Małgorzata
(1)
Kiełczewska Barbara
(1)
Lech Magdalena (medycyna)
(1)
Maciorkowska Elżbieta
(1)
Ogińska-Bulik Nina
(1)
Orywal Karolina
(1)
Roszko-Kirpsza Izabela
(1)
Siara Olga
(1)
Smarkusz-Zarzecka Joanna
(1)
Stefańska Ewa (1961- )
(1)
Stefańska Ewa (biologia medyczna)
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Szczepański Wojciech (pediatra)
(1)
Szostak-Węgierek Dorota
(1)
Wasiluk Diana
(1)
Waszkiewicz Napoleon
(1)
Witczak-Sawczuk Katarzyna
(1)
Woynarowska Barbara (1940- )
(1)
Woynarowska-Sołdan Magdalena
(1)
Wyka Joanna (1972- )
(1)
Zakrzewska Magdalena (nauki medyczne)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Odbiorca
Dzieci
(6753)
6-8 lat
(4672)
9-13 lat
(3741)
0-5 lat
(2985)
Młodzież
(2179)
Dietetycy i żywieniowcy
(7)
14-17 lat
(1680)
Szkoły wyższe
(1053)
Szkoły podstawowe
(339)
Szkoły średnie
(322)
Rodzice
(170)
Dorośli
(168)
Menedżerowie
(154)
Lekarze
(138)
Prawnicy
(111)
Radcy prawni
(100)
18+
(98)
Adwokaci
(98)
Nauczyciele
(95)
Sędziowie
(86)
Przedsiębiorcy
(85)
Urzędnicy
(85)
Pracownicy naukowi
(78)
Psycholodzy
(52)
Licea
(49)
Studenci
(44)
Pedagodzy
(41)
Szkoły ponadgimnazjalne
(40)
Fizjoterapeuci
(38)
Prokuratorzy
(38)
Psychoterapeuci
(38)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(36)
Pracownicy samorządowi
(35)
Specjaliści ds. kadr
(35)
Programiści
(34)
Szkoły ponadpodstawowe
(33)
Ekonomiści
(31)
Inżynierowie
(31)
Księgowi
(30)
Gimnazja
(29)
Informatycy
(28)
Logopedzi
(26)
Specjaliści ds. marketingu
(25)
Kobieta
(24)
Lekarze rodzinni
(22)
Pracodawcy
(21)
Niewidomi
(19)
Pracownicy socjalni
(19)
Doradcy podatkowi
(17)
Kosmetolodzy
(17)
Psychiatrzy
(17)
Nauczyciele akademiccy
(16)
Aplikanci
(15)
Inwestorzy indywidualni
(15)
Inżynierowie budownictwa
(15)
Ratownicy medyczni
(15)
Policjanci
(14)
Przedszkola
(14)
Terapeuci zajęciowi
(14)
Położne
(13)
Notariusze
(12)
Pediatrzy
(12)
Politycy
(12)
Dermatolodzy
(11)
Grupa wiekowa 9-13 lat
(11)
Grupa wiekowa Dzieci
(11)
Klasa 4.
(11)
Bibliotekarze
(10)
Dietetycy
(10)
Dyrektorzy szkół
(10)
Klasa 2.
(10)
Neurolodzy
(10)
Socjolodzy
(10)
Technikum
(10)
Architekci
(9)
Chirurdzy
(9)
Literatura polska
(9)
Nauczyciele języka polskiego
(9)
Trenerzy i instruktorzy sportowi
(9)
Analitycy ekonomiczni
(8)
Biegli rewidenci
(8)
Doktoranci
(8)
Farmaceuci
(8)
Ginekolodzy
(8)
Klasa 1.
(8)
Klasa 7.
(8)
Osoby w wieku starszym
(8)
Pracownicy pomocy społecznej i pracy socjalnej
(8)
Audytorzy wewnętrzni
(7)
Chorzy
(7)
Inspektorzy ochrony danych
(7)
Klasa 3.
(7)
Komornicy sądowi
(7)
Logistycy
(7)
Nauczyciele przedszkoli
(7)
Weterynarze
(7)
11-14 lat
(6)
Doradcy personalni
(6)
Dziennikarze
(6)
Endokrynolodzy
(6)
Temat
Dietetyka
(5)
Żywienie chorych
(4)
Leczenie dietą
(2)
Odżywianie
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby neurodegeneracyjne
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby wieku starczego
(1)
Cukrzyca
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Interakcje leków
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Niedożywienie
(1)
Nowotwór
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Osteoporoza
(1)
Otyłość
(1)
Promocja zdrowia
(1)
Starzenie się
(1)
Zaburzenia połykania
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zespół słabości
(1)
Żywienie sportowców
(1)
Gatunek
Podręcznik
(5)
Praca zbiorowa
(2)
Monografia
(1)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(7)
Kulinaria
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2021. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
"Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka" to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych w różnych sytuacjach klinicznych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Optymalne żywienie w sporcie : dieta dostosowana do dyscypliny sportu / Wolfgang Friedrich ; [tłumaczenie: Agata Janiszewska ; redakcja naukowa Joanna Wyka]. - Wydanie pierwsze polskie. - Wrocław : MedPharm Polska, copyright 2020. - XII, 299, [1] strona, [2] karty tablic luzem : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Karty tablic zadrukowane dwustronnie. Na stronie redakcyjnej także ISBN oryginału.
W książce między innymi: - podstawy fizjologii żywienia i diety dostosowane do dyscyplin sportowych, - ocena znaczenia suplementacji w procesie przyrostu masy ciała, - rola wody mineralnej w sporcie amatorskim i zawodowym, - witaminy i składniki mineralne istotne dla sportowców, - żywienie sportowców, którzy są wegetarianami, weganami lub stosują dietę bezglutenową, - jadłospisy dla trenujących jeden lub dwa razy dziennie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje, fotografia, wykres ; 24 cm.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego. Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka. Kompendium to nowoczesny podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W podręczniku poruszono wszystkie tematy doty­czące wyzwań leczenia żywieniowego oraz postępu nauk powiązanych z żywieniem i odżywieniem pacjenta oraz najczęściej zadawanych pytań w gabinetach dietetycznych i lekarskich. Dużym walorem książki jest pokazanie indywidualizacji zaleceń i ich dostosowanie do specyficznych cech osobniczych pacjenta. W kompendium przedstawiono zasady żywienia i postępowanie z pacjentami w różnych sytuacjach klinicznych, omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Z tej książki z pewnością skorzystają studenci Uniwersytetów Medycznych, zarówno wy­działów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetycy, a także lekarze wielu specjal­ności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Rekomendacja Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN.
Nazwy autorów na stronie V.
Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy¬musza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych. Książka Żywienie osób starszych systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej