Chemia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(118)
Forma i typ
Książki
(117)
Publikacje dydaktyczne
(61)
Publikacje naukowe
(33)
Publikacje popularnonaukowe
(20)
Publikacje fachowe
(10)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(8)
Druki ulotne
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(125)
tylko na miejscu
(22)
wypożyczone
(22)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(95)
Czytelnia naukowa
(18)
Zbiory regionalne
(2)
Zbiory zabytkowe
(2)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży
(15)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży - Czytelnia
(9)
Filia Os. Kochanowskiego
(4)
Filia Os. Wólki
(4)
Filia Os. Przydworcowe
(11)
Filia Os. Millenium
(2)
Filia Os. Biegonice
(1)
Filia Os. Gołąbkowice
(7)
Autor
Grajewski Jakub
(7)
Koroniak-Szejn Katarzyna Maria (1981- )
(7)
Milecki Jan
(7)
Guichard Jack (1946- )
(5)
Koroniak Henryk
(5)
McMurry John (1942- )
(5)
Simon Laurent (1979- )
(5)
Jugla Cecile
(4)
Crouch Stanley R
(3)
Dobrowolski Ryszard (1953- )
(3)
Godlewska-Żyłkiewicz Beata (1965- )
(3)
Grzyb Katarzyna (tłumacz)
(3)
Holler F. James (1946- )
(3)
Jurowski Kamil
(3)
Maj-Żurawska Magdalena
(3)
Olchowski Rafał
(3)
Piekoszewski Wojciech
(3)
Ruszczyńska Anna
(3)
Skoog Douglas A. (1918-2008)
(3)
Stokłosa Andrzej
(3)
West Donald M
(3)
Aebisher David
(2)
Baranowska Irena (1943- )
(2)
Bartusik-Aebisher Dorota
(2)
Bieniasz Lidia
(2)
Bulska Ewa
(2)
Buszewski Bogusław
(2)
Cieślak-Golonka Maria (1944- )
(2)
Dzierzbicka Krystyna
(2)
Fryhle Craig B
(2)
Galiniak Sabina
(2)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(2)
Koroniak Henryk (1949- )
(2)
Kołodziejczyk Aleksander (1942- )
(2)
Kubińska-Jabcoń Ewa
(2)
Kubiński Wiktor
(2)
Kubrak Tomasz
(2)
Kuryłowicz Jerzy (1925-2002)
(2)
Niekurzak Mariusz
(2)
Podgórski Rafał (farmacja)
(2)
Rabek Jan Feliks
(2)
Schmidt-Szałowski Krzysztof
(2)
Sentek Jan (1917-2005)
(2)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(2)
Skowronek Paweł (chemik)
(2)
Snyder Scott A. (chemik)
(2)
Solomons T. W. Graham
(2)
Starodub Tatjana
(2)
Zubrzycki Józef (?-1898)
(2)
Anulewicz-Ostrowska Romana
(1)
Ashby David
(1)
Atkinson Michael
(1)
Bajda Marek (farmacja)
(1)
Baker Julian (1956- )
(1)
Barfield Mike
(1)
Barone Caterina
(1)
Barszcz Barbara (chemik)
(1)
Bayarri Jordi (1972- )
(1)
Biberdorf Kate
(1)
Bobryk Ewa
(1)
Bodzoń-Kułakowska Anna
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Bonusiak Włodzimierz (1942- )
(1)
Bortnowska-Bareła Barbara
(1)
Bryłka Jerzy (1941- )
(1)
Buczek Kazimierz (1947- )
(1)
Budzianowski Jaromir
(1)
Bujalska-Zadrożny Magdalena
(1)
Bulska Ewa (1953- )
(1)
Byrtus Hanna
(1)
Bączkowicz Małgorzata
(1)
Bąk Andrzej (chemik)
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Chmielecki Rafał
(1)
Chojnacki Jarosław (chemia)
(1)
Cholewiński Grzegorz
(1)
Chłoń-Rzepa Grażyna
(1)
Cieśliński Piotr
(1)
Cohen Andrew (nauki biologiczne)
(1)
Cotton F. Albert (1930-2007)
(1)
Cox Brian (1968- )
(1)
Cugota Lluís
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Czarnecka-Partyka Monika
(1)
Czekański Marek (1948- )
(1)
Czerwiński Andrzej (1946- )
(1)
Datta Janusz
(1)
Demchuk Oleh M
(1)
Denton Michael (1943- )
(1)
Dobkowska Zofia
(1)
Dymowski Wojciech
(1)
Dąbrowski Miłosz (technolog żywności)
(1)
Dłuska Ewa
(1)
Farmer Andrew
(1)
Farndon John (1960- )
(1)
Fedoryński Michał
(1)
Feil Sylvia
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fortuna Teresa
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(50)
2010 - 2019
(52)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(2)
1960 - 1969
(2)
1850 - 1859
(1)
1820 - 1829
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(101)
1801-1900
(2)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(116)
Austria
(1)
Niemcy
(1)
Język
polski
(116)
niemiecki
(2)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(49)
Dzieci
(11)
6-8 lat
(10)
0-5 lat
(6)
9-13 lat
(4)
Studenci
(3)
Pracownicy naukowi
(2)
Biochemicy
(1)
Chemicy
(1)
Farmaceuci
(1)
Kontrolerzy jakości
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Lekarze
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Szkoły podstawowe
(1)
Toksykolodzy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura hiszpańska
(1)
Temat
Chemicy
(12)
Chemia
(10)
Chemia organiczna
(10)
Skłodowska-Curie, Maria (1867-1934)
(10)
Fizycy
(9)
Chemia fizyczna
(7)
Chemia analityczna
(6)
Eksperymenty
(6)
Pierwiastki chemiczne
(6)
Kosmetyki
(5)
Żywność
(5)
Chemia farmaceutyczna
(4)
Promieniotwórczość
(4)
Biochemia
(3)
Człowiek
(3)
Kobieta
(3)
Leki
(3)
Skład chemiczny substancji
(3)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(3)
Toksykologia
(3)
Wszechświat
(3)
Związki kompleksowe
(3)
Bezpieczeństwo produktu
(2)
Biolodzy
(2)
Chemia kosmetyczna
(2)
Chemia nieorganiczna
(2)
Chemia obliczeniowa
(2)
Chemia środowiska
(2)
DNA (kwas)
(2)
Ewolucja
(2)
Izotopy promieniotwórcze
(2)
Materiałoznawstwo
(2)
Nanomateriały
(2)
Nanotechnologia
(2)
Opakowania
(2)
Polimery
(2)
Promieniowanie jonizujące
(2)
Reakcje chemiczne
(2)
Substancje dodatkowe do żywności
(2)
Synteza organiczna
(2)
Technologia chemiczna
(2)
Technologia żywności
(2)
Termodynamika chemiczna
(2)
Woda
(2)
Ziemia
(2)
Środowisko człowieka
(2)
Życie
(2)
Absorpcja
(1)
Adsorpcja
(1)
Aktywność biologiczna
(1)
Alchemia
(1)
Alchemicy
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Aparatura naukowo-badawcza
(1)
Apiterapia
(1)
Artykuły gospodarstwa domowego
(1)
Badania naukowe
(1)
Beton
(1)
Bezpieczeństwo chemiczne
(1)
Bilans masowy
(1)
Biochemicy
(1)
Biologia rozwoju
(1)
Budowa wewnętrzna substancji
(1)
CRISPR-Cas system
(1)
Ceramika
(1)
Choroby jamy ustnej
(1)
Chromatografia gazowa
(1)
Ciecze
(1)
Cukier
(1)
Curie (rodzina)
(1)
Cytryna
(1)
Dee, John (1527-1608)
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Doudna, Jennifer A. (1964- )
(1)
Ekologia
(1)
Ekstrakcja (chemia)
(1)
Elastomery
(1)
Elektrochemia
(1)
Elektronika
(1)
Emulsje
(1)
Energetyka jądrowa
(1)
Energia jądrowa
(1)
Enzymologia
(1)
Enzymy
(1)
Farmakognozja
(1)
Farmakologia
(1)
Farmakologia molekularna
(1)
Fauna
(1)
Fizyka
(1)
Fizyka ciała stałego
(1)
Fizykochemiczne metody badawcze
(1)
Flora
(1)
Genetycy
(1)
Genetyka
(1)
Grzyby
(1)
Górale
(1)
Hodorowicz, Stanisław Andrzej (1941- )
(1)
Hominidy
(1)
Innowacje
(1)
Inżynieria genetyczna
(1)
Temat: czas
1801-1900
(14)
1901-2000
(12)
2001-
(10)
1901-1914
(5)
1914-1918
(5)
1918-1939
(5)
1945-1989
(4)
1989-2000
(4)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1939-1945
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
701-800
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(11)
Francja
(9)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Europa
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Nowy Targ (woj. małopolskie)
(1)
Warszawa
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Podręcznik
(47)
Opracowanie
(31)
Biografia
(10)
Monografia
(7)
Broszura
(6)
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Praca zbiorowa
(5)
Podręczniki akademickie
(4)
Materiały pomocnicze
(3)
Ćwiczenia laboratoryjne
(2)
Encyklopedia
(1)
Encyklopedia dla dzieci
(1)
Komiks biograficzny
(1)
Książki dla małych dzieci
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Podręczniki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(8377)
Literaturoznawstwo
(2483)
Socjologia i społeczeństwo
(2405)
Medycyna i zdrowie
(1957)
Kultura i sztuka
(1881)
Chemia
(118)
Edukacja i pedagogika
(1802)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1539)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1412)
Psychologia
(1340)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1287)
Religia i duchowość
(1232)
Podróże i turystyka
(1021)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(754)
Zarządzanie i marketing
(744)
Etnologia i antropologia kulturowa
(684)
Kultura fizyczna i sport
(576)
Biologia
(548)
Filozofia i etyka
(481)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(421)
Geografia i nauki o Ziemi
(391)
Informatyka i technologie informacyjne
(375)
Językoznawstwo
(373)
Media i komunikacja społeczna
(370)
Inżynieria i technika
(362)
Rozwój osobisty
(353)
Architektura i budownictwo
(337)
Kulinaria
(294)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(290)
Nauka i badania
(227)
Fizyka i astronomia
(225)
Ochrona środowiska
(207)
Hobby i czas wolny
(168)
Transport i logistyka
(160)
Rolnictwo i leśnictwo
(154)
Styl życia, moda i uroda
(153)
Archeologia
(118)
Praca, kariera, pieniądze
(100)
Matematyka
(85)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(75)
Dom i ogród
(37)
Styl życia, moda, uroda
(9)
Varia
(6)
Filozofia
(2)
Fizyka
(2)
Podróże i Turystyka
(2)
Antropologia społeczna
(1)
Autobiografia
(1)
Bibliotekarstwo, archwistyka, muzealnictwo
(1)
Biografia
(1)
Etnologia
(1)
Etnologia i antropoligia kulturowa
(1)
Etnologia i antropologia społeczna
(1)
Geografia i nauki o ziemi
(1)
Geologia
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse DBN
(1)
Histora
(1)
Histroia
(1)
Kultura fizyczna i spor
(1)
Kultura i Sztuka
(1)
Kultura i nauka
(1)
Literatura
(1)
Literaturoznawsto
(1)
Media i komuniakcja społeczna
(1)
Medycana i zdrowie
(1)
Nauki i badania
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Podróże i tyrystyka
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwośći
(1)
Religia i duchowośĆ
(1)
Reportaż
(1)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(1)
Samorealizacja
(1)
Socjologia
(1)
Socjologia i społeczenstwo
(1)
Socjologia i społeczeństwo DBN
(1)
Socjologia i społeczństwo
(1)
Socjologia i społęczeństwo
(1)
118 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik polecany jest dla studentów wydziałów chemicznych, ale również niechemicznych jak, ceramika, inżynieria materiałowa, metalurgia, nanotechnologia, biotechnologia, na kierunkach, w których chemia (termodynamika chemiczna) jest podstawą opisu zjawisk. Mozę być również pomocna dla uczniów szkół średnich o profilu chemicznym, olimpijczyków fascynujących się chemią, pragnących pogłębić wiedzę i zrozumieć procesy fizykochemiczne. Celem niniejszego podręcznika jest pokazanie, że wszystkie zjawiska fizyczne i chemiczne należy interpretować w oparciu o termodynamikę chemiczną, co dla fizykochemika jest oczywiste, ale ostatnio w procesie kształcenia na kierunkach niechemicznych zbyt upraszczane i marginalizowane. Omawiane w niniejszym podręczniku zagadnienia, oprócz tego, że dostarczają wiedzy, powinny służyć jako przykłady do utrwalenia pojęć i praw (zasad) termodynamicznych, rozwinięcia sposobu chemicznego myślenia, które przy różnych zjawiskach jest takie samo. Opanowanie chemii fizycznej powinno doprowadzić do wniosku, że właściwości materii zależą od wzajemnych oddziaływań (wiązań) pomiędzy atomami, jonami czy cząsteczkami, które w zależności od układu opisują odpowiednie funkcje termodynamiczne. A zmiana tych funkcji wskazuje na potencjalne możliwości zachodzenia procesów w określonym kierunku, które to procesy dążą do osiągnięcia stanu równowagi. Z kolei stan równowagi jest punktem odniesienia, względem którego nie tylko rozważa się skutki jego zaburzenia, ale i kierunki zachodzenia procesu. Wnioski powyższe odnoszą się do każdego procesu i przemiany oraz powinny dać odpowiedź na pytanie: czy chemia fizyczna jest trudna czy prosta?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wprowadzenie do chemii fizycznej. T. 2, Równowagi fazowe, podstawy elektrochemii / Andrzej Stokłosa. - Wydanie I. - Rzeszów : Wydawnictwo Oświatowe Fosze, 2020. - 378 stron, [2] strony tablic : ilustracje, wykresy ; 25 cm.
Wprowadzenie do chemii fizycznej Tom 2 Podręcznik polecany jest dla studentów wydziałów chemicznych, ale również niechemicznych jak, ceramika, inżynieria materiałowa, metalurgia, nanotechnologia, biotechnologia, na kierunkach, w których chemia (termodynamika chemiczna) jest podstawą opisu zjawisk. Mozę być również pomocna dla uczniów szkół średnich o profilu chemicznym, olimpijczyków fascynujących się chemią, pragnących pogłębić wiedzę i zrozumieć procesy fizykochemiczne. Celem niniejszego podręcznika jest pokazanie, że wszystkie zjawiska fizyczne i chemiczne należy interpretować w oparciu o termodynamikę chemiczną, co dla fizykochemika jest oczywiste, ale ostatnio w procesie kształcenia na kierunkach niechemicznych zbyt upraszczane i marginalizowane. Omawiane w niniejszym podręczniku zagadnienia, oprócz tego, że dostarczają wiedzy, powinny służyć jako przykłady do utrwalenia pojęć i praw (zasad) termodynamicznych, rozwinięcia sposobu chemicznego myślenia, które przy różnych zjawiskach jest takie samo. Opanowanie chemii fizycznej powinno doprowadzić do wniosku, że właściwości materii zależą od wzajemnych oddziaływań (wiązań) pomiędzy atomami, jonami czy cząsteczkami, które w zależności od układu opisują odpowiednie funkcje termodynamiczne. A zmiana tych funkcji wskazuje na potencjalne możliwości zachodzenia procesów w określonym kierunku, które to procesy dążą do osiągnięcia stanu równowagi. Z kolei stan równowagi jest punktem odniesienia, względem którego nie tylko rozważa się skutki jego zaburzenia, ale i kierunki zachodzenia procesu. Wnioski powyższe odnoszą się do każdego procesu i przemiany oraz powinny dać odpowiedź na pytanie: czy chemia fizyczna jest trudna czy prosta?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik polecany jest dla studentów wydziałów chemicznych, ale również niechemicznych jak, ceramika, inżynieria materiałowa, metalurgia, nanotechnologia, biotechnologia, na kierunkach, w których chemia (termodynamika chemiczna) jest podstawą opisu zjawisk. Mozę być również pomocna dla uczniów szkół średnich o profilu chemicznym, olimpijczyków fascynujących się chemią, pragnących pogłębić wiedzę i zrozumieć procesy fizykochemiczne. Celem niniejszego podręcznika jest pokazanie, że wszystkie zjawiska fizyczne i chemiczne należy interpretować w oparciu o termodynamikę chemiczną, co dla fizykochemika jest oczywiste, ale ostatnio w procesie kształcenia na kierunkach niechemicznych zbyt upraszczane i marginalizowane. Omawiane w niniejszym podręczniku zagadnienia, oprócz tego, że dostarczają wiedzy, powinny służyć jako przykłady do utrwalenia pojęć i praw (zasad) termodynamicznych, rozwinięcia sposobu chemicznego myślenia, które przy różnych zjawiskach jest takie samo. Opanowanie chemii fizycznej powinno doprowadzić do wniosku, że właściwości materii zależą od wzajemnych oddziaływań (wiązań) pomiędzy atomami, jonami czy cząsteczkami, które w zależności od układu opisują odpowiednie funkcje termodynamiczne. A zmiana tych funkcji wskazuje na potencjalne możliwości zachodzenia procesów w określonym kierunku, które to procesy dążą do osiągnięcia stanu równowagi. Z kolei stan równowagi jest punktem odniesienia, względem którego nie tylko rozważa się skutki jego zaburzenia, ale i kierunki zachodzenia procesu. Wnioski powyższe odnoszą się do każdego procesu i przemiany oraz powinny dać odpowiedź na pytanie: czy chemia fizyczna jest trudna czy prosta?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Enzymologia : podstawy / Sławomir Strumiło, Adam Tylicki. - Wydanie 1 - dodruk 1. - Warszawa : PWN, copyright 2020. - 198, [1] strona : fotografie, ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Książka ta stanowi wprowadzenie do jakże istotnego elementu biochemii, jakim jest nauka o enzymach, ich budowie, sposobach funkcjonowania i konsekwencjach ewentualnych odstępstw od normy. Poznając te zagadnienia łatwiej zrozumieć globalne prawa przyrody, którym wszyscy, bez wyjątku podlegamy. Zgłębianie enzymologii daje podstawy do wykorzystywania enzymów, tych molekularnych robotników komórki, w praktyce. Fundamentalne procesy bioenergetyczne mikroorganizmów jak np. fermentacje są od zarania dziejów wykorzystywane do produkcji i konserwowania żywności. Obecnie znając właściwości katalizujących je enzymów możemy optymalizować warunki masowej produkcji biopaliw czy utylizacji odpadów. Z drugiej strony wiedza dotycząca funkcjonowania enzymów w naszych organizmach jest szeroko wykorzystywana w medycynie i farmacji. Tysiące leków, trucizn i suplementów diety działa na zasadzie regulatorów przemian enzymatycznych. Pomiary aktywności enzymów są ważnym składnikiem diagnostyki medycznej. Przykłady wiedzy o enzymach, która znalazła wykorzystanie praktyczne można by mnożyć należy jednak pamiętać, że przed każdym świadomym działaniem praktycznym stoi solidna wiedza podstawowa. Takiej właśnie wiedzy gromadzonej przez kilka pokoleń biochemików dostarcza niniejsze opracowanie. Książka będzie pomocna studentom i doktorantom biologii, biotechnologii, medycyny, farmacji, weterynarii oraz rolnictwa, którzy w większym lub mniejszym stopniu mają do czynienia z biochemią i badaniem enzymów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 57 (1 egz.)
Druk ulotny
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 53 (2 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kwazikryształy / Marian R. Surowiec. - Wydanie 1 - 1 dodruk (PWN). - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. - 181 stron : ilustracje ; 24 cm.
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Na stronie tytułowej: "Wydawnictwo WNT".
Niniejsza monografia przybliża Czytelnikowi podstawowe zagadnienia dotyczące aperiodycznej sieci przestrzennej, metod otrzymywania kwazikryształów, krystalograficznego opisu ich budowy wewnętrznej, układów równowagowych zawierających fazy kwazikrystaliczne, realnej struktury oraz właściwości fizycznych kwazikryształów. Przedstawiono w niej charakterystykę kwaziperiodyczności, ogólne warunki tworzenia się kwazikryształów, techniki ich otrzymywania w laboratorium i w przemyśle oraz klasyfikację. Na podstawie najbardziej aktualnych diagramów fazowych stopów aluminium pokazano, że przy określonych koncentracjach aluminium z metalami przejściowymi tworzą się metastabilne i stabilne fazy kwazikrystaliczne. Omówiono konfiguracje atomów w strukturach kwazikrystalicznych i w aproksymantach, defekty w kwazikryształach oraz właściwości fizyczne tych materiałów. Sporo uwagi poświęcono również ich zastosowaniu: do powlekania skrzydeł i korpusów samolotów, łopatek turbin silników, naczyń kuchennych, czy też magazynowania wodoru. Monografia jest polecana pracownikom naukowym oraz studentom kierunków: inżynieria materiałowa, metalurgia, fizyka, chemia, edukacja techniczno-informatyczna, geologia oraz wszystkim, którzy pragną poszerzyć swoje wiadomości w zakresie nauki o materiałach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świat roślin (tzw. flora) to bogactwo surowców służących człowiekowi zarówno do przetrwania, jak i do upiększania życia. Szczególne miejsce w dziejach ludzkości należy się roślinom leczniczym, tzn. służącym ratowaniu zdrowia i życia. Takie surowce roślinne określa się od wieków terminem "zioła". Rośliny stosowane w celach leczniczych były zawsze przetwarzane, by nadać im formę nadającą się do użycia w sposób odpowiedni w danym schorzeniu. Tak więc przygotowywane były np. wywary do spożycia lub maści na skórę. Wraz z rozwojem farmacji, a potem przemysłu farmaceutycznego, dosyć ostra stawała się granica pomiędzy rośliną leczniczą i stosowaną w celach spożywczych. Przełom XX i XXI wieku przyniósł jednak ponowne zatarcie tej granicy poprzez wprowadzenie kategorii produktów spożywczych - suplementów diety. Także rozwijający się przemysł kosmetyczny korzysta z coraz szerszej gamy surowców roślinnych, w tym z takich, które wcześniej były zarezerwowane dla produktów leczniczych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tej cudnej całokartonowej książce Pierre via Steque wprowadza dzieci w świat pierwiastków, pokazując ich wszechobecność we wszechświecie. Ta książkowa wyszukiwanka to zbiór ciekawych i przystępnie przedstawionych wiadomości na temat chemii i wyzwanie dla naszego wzroku. Ilustracje do książki stworzyła Ewa Podleś.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Марі Кюрі /написала Ізабель Томас ; поiлюструвала Анке Векман ; з англiйськоï переклала Дзвінка Завалій.
(Маlеnkі Istoriï Vеlikich Lûdej)
Вона стала першою жінкою, яка отримала Нобелівську премію, відкрила два нові радіоактивні елементи: полоній та радій, і це дозволило боротися з такою недугою, як рак. А ще винайшла термін «радіоактивність». Але відданість фізиці далася науковиці великою ціною…
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II/Op (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Monografia zawiera podsumowanie badań nanomateriałów metodami skaningowej i transmisyjnej mikroskopii elektronowej. Wyniki zostały otrzymane w latach 2010–2021 w trakcie pracy autora przy obsłudze mikroskopów i dzięki współpracy z kilkoma grupami badawczymi. W książce przedstawiono praktyczne aspekty obrazowania, analizy rentgenowskiej i dyfrakcji elektronowej. Opisano warunki syntezy i charakterystykę mikroskopową trzynastu nanomateriałów syntetycznych oraz dwóch nanomateriałów naturalnych. Zaprezentowano również wyniki dwóch eksperymentów in situ wykonanych w TEM.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 62 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Recepturowanie kosmetyków i proces ich wdrożenia / Katarzyna Uzdrowska. - Wydanie 1. - Warszawa : PWN, 2023. - VI, [2], 193, [2] strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Recepturowanie kosmetyków i proces ich wdrożenia to kompendium praktycznej i teoretycznej wiedzy w zakresie projektowania receptur nowych kosmetyków oraz wdrażania ich na rynek europejski. Publikacja służy również rozstrzyganiu wszelkich niejasności dotyczących oznakowania produktów kosmetycznych, a tym samym właściwego czytania treści ich etykiet, kryteriów certyfikacji kosmetyków naturalnych i wegańskich oraz faktów i mitów dotyczących testów kosmetyków na zwierzętach. Jest to zbiór fundamentalnej wiedzy na temat formułowania receptur nowych kosmetyków, stanowiący wartość dydaktyczną zwłaszcza dla początkujących technologów. Nadrzędnym celem książki jest propagowanie rzetelnych informacji o recepturowaniu i wdrażaniu na rynek kosmetyków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia leków i proleków : wybrane zagadnienia i problemy do rozwiązania / Ilona Wandzik. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2022. - [8], 116 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Celem podręcznika Chemia leków i proleków jest wyjaśnienie kluczowych aspektów związanych ze strukturą i wybranymi właściwościami związków o znaczeniu farmakologicznym. Zagadnienia dotyczące chemii leków widziane są oczami chemika. Każdy rozdział zawiera wstęp teoretyczny, a zakończony jest problemami do przemyślenia. W ostatnim rozdziale przedstawione są rozwiązania problemów, w których Czytelnik znajdzie również dodatkowe wyjaśnienia omawianych zagadnień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się. W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści. Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chromatografia gazowa : teoria i praktyka / Zygfryd Witkiewicz, Waldemar Wardencki. - Wydanie 3. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2018. - 307 stron : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 62 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 54 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 62 (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 54 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej