Dietetycy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(10)
Forma i typ
Książki
(10)
Publikacje fachowe
(6)
Publikacje naukowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(9)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(10)
Autor
Małgorzewicz Sylwia
(2)
Bogdański Paweł
(1)
Bryl Wiesław
(1)
Czapla Michał
(1)
Czerwionka-Szaflarska Mieczysława (1945- )
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Jankowski Piotr (kardiolog)
(1)
Krauss Hanna
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Majchrowska Anita
(1)
Mamcarz Artur (1958- )
(1)
Obrzut Magdalena
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Pawlikowski Jakub
(1)
Piątkowski Włodzimierz (1955- )
(1)
Szawłowski Andrzej Wiktor (1949- )
(1)
Szostak-Węgierek Dorota
(1)
Słoma-Krześlak Małgorzata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(10)
Odbiorca
Dzieci
(6763)
6-8 lat
(4679)
9-13 lat
(3749)
0-5 lat
(2987)
Młodzież
(2181)
Dietetycy
(10)
14-17 lat
(1682)
Szkoły wyższe
(1055)
Szkoły podstawowe
(344)
Szkoły średnie
(323)
Rodzice
(170)
Dorośli
(168)
Menedżerowie
(155)
Lekarze
(138)
Prawnicy
(112)
Radcy prawni
(101)
18+
(98)
Adwokaci
(98)
Nauczyciele
(95)
Przedsiębiorcy
(86)
Sędziowie
(86)
Urzędnicy
(86)
Pracownicy naukowi
(78)
Psycholodzy
(52)
Licea
(49)
Studenci
(44)
Pedagodzy
(41)
Szkoły ponadgimnazjalne
(40)
Fizjoterapeuci
(38)
Prokuratorzy
(38)
Psychoterapeuci
(38)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(36)
Pracownicy samorządowi
(35)
Specjaliści ds. kadr
(35)
Programiści
(34)
Szkoły ponadpodstawowe
(33)
Ekonomiści
(32)
Inżynierowie
(31)
Księgowi
(31)
Gimnazja
(29)
Informatycy
(28)
Logopedzi
(26)
Specjaliści ds. marketingu
(25)
Kobieta
(24)
Lekarze rodzinni
(22)
Pracodawcy
(21)
Niewidomi
(19)
Pracownicy socjalni
(19)
Doradcy podatkowi
(17)
Kosmetolodzy
(17)
Psychiatrzy
(17)
Nauczyciele akademiccy
(16)
Aplikanci
(15)
Inwestorzy indywidualni
(15)
Inżynierowie budownictwa
(15)
Policjanci
(15)
Ratownicy medyczni
(15)
Przedszkola
(14)
Terapeuci zajęciowi
(14)
Położne
(13)
Notariusze
(12)
Pediatrzy
(12)
Politycy
(12)
Dermatolodzy
(11)
Grupa wiekowa 9-13 lat
(11)
Grupa wiekowa Dzieci
(11)
Klasa 4.
(11)
Bibliotekarze
(10)
Dyrektorzy szkół
(10)
Klasa 2.
(10)
Neurolodzy
(10)
Socjolodzy
(10)
Technikum
(10)
Architekci
(9)
Chirurdzy
(9)
Literatura polska
(9)
Nauczyciele języka polskiego
(9)
Trenerzy i instruktorzy sportowi
(9)
Analitycy ekonomiczni
(8)
Biegli rewidenci
(8)
Doktoranci
(8)
Farmaceuci
(8)
Ginekolodzy
(8)
Klasa 1.
(8)
Klasa 7.
(8)
Osoby w wieku starszym
(8)
Pracownicy pomocy społecznej i pracy socjalnej
(8)
Audytorzy wewnętrzni
(7)
Chorzy
(7)
Dietetycy i żywieniowcy
(7)
Inspektorzy ochrony danych
(7)
Klasa 3.
(7)
Komornicy sądowi
(7)
Logistycy
(7)
Nauczyciele przedszkoli
(7)
Weterynarze
(7)
11-14 lat
(6)
Doradcy personalni
(6)
Dziennikarze
(6)
Endokrynolodzy
(6)
Temat
Leczenie żywieniowe
(4)
Leczenie dietą
(3)
Żywienie chorych
(3)
Dietetyka
(2)
Farmakoterapia
(2)
Fizjologia żywienia
(2)
Odżywianie
(2)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Ciąża
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Insulinooporność
(1)
Jakość życia
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Leczenie
(1)
Nowotwór
(1)
Otyłość
(1)
Personel służby zdrowia
(1)
Powikłania (medycyna)
(1)
Prawo pracy
(1)
Profilaktyka onkologiczna
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Suplementy diety
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Zawody medyczne
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Opracowanie
(5)
Podręcznik
(4)
Poradnik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(10)
Biologia
(1)
Kulinaria
(1)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobach serca / redakcja naukowa dr n. o zdr. Michał Czapla, prof. dr hab. n. med. Piotr Jankowski. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2022. - XVII, [1], 601, [1] strona : fotografie, ilustracje, portrety, wykresy ; 24 cm.
Choroby układu krążenia (ChUK) są dla współczesnego świata ważnym wyzwaniem zdrowotnym. Są najważniejszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych. Oddajemy do rąk czytelników jedną z pierwszych na polskim rynku wydawniczym książkę kompleksowo traktującą o żywieniu osób z chorobami serca i naczyń. W książce poruszono szereg ważnych zagadnień, w tym zaprezentowano najbardziej wartościowe diety zalecane pacjentom z chorobami serca. Złożony z wybitnych osób ze świata dietetyki, pielęgniarstwa, farmacji i medycyny, będących autorytetami w swoich dziedzinach, zespół autorski daje gwarancję rzetelnego podejścia do omawianych zagadnień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbędne w codziennej praktyce wytyczne dotyczące dietoterapii u chorych na nowotwory, będąc zbiorem przydatnych wskazówek do udzielania porad dietetycznych, które z jednej strony pozwolą zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu (dietoprofilaktyka pierwotna), a z drugiej strony pozwolą na udzielenie porad dotyczących właściwego odżywiania po leczeniu onkologicznym (dietoprofilaktyka wtórna) . Książkę kierujemy do wszystkich lekarzy różnych specjalizacji, oraz dietetyków i pielęgniarek, a więc personelu wchodzącego w skład zespołów leczniczych pacjentów chorych na nowotwory.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hashimoto : dieta i styl życia w chorobie / Agata Lewandowska. - [Warszawa] : Wydawnictwo RM, [copyright 2019]. - 255, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
(Dietetyk Radzi)
Z każdym rokiem w naszym kraju przybywa osób cierpiących na schorzenia autoimmunologiczne, w tym chorobę Hashimoto. Uważa się, że pięć razy częściej dotyka ona kobiet niż mężczyzn. Pacjentki skarżą się na obniżony komfort życia, problemy skórne, wypadanie włosów, przybieranie na wadze i problemy z płodnością. Czym jest choroba Hashimoto? Jak się ją wykrywa i leczy? Czy kondycja naszych jelit ma wpływ na jej przebieg? Jak styl życia oddziałuje na funkcjonowanie tarczycy? Jakie schorzenia mogą towarzyszyć Hashimoto? A przede wszystkim – jak prawidłowo się odżywiać, gdy ma się problemy z tarczycą? Na te i wiele innych pytań odpowiada Agata Lewandowska, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem. W książce znajdziesz porady dotyczące także diet eliminacyjnych i mnóstwo ciekawych przepisów na dania m.in. bez mleka, bez laktozy, bez pszenicy, bez glutenu i pozwalające zredukować masę ciała.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Żywienie kliniczne : praktyczne zagadnienia. T. 1 / pod redakcją Sylwii Małgorzewicz. - Wydanie I. - [Lublin] : [Wydawnictwo Czelej], 2020. - IX, [1], 208 stron : ilustracje ; 25 cm.
Autorzy monografii w szerokim zakresie ukazują zagadnienia kluczowe w prawidłowym i właściwym planowaniu leczenia żywieniowego u różnych grup i typów pacjentów, takie jak: rola składników odżywczych, bezpieczeństwo żywności i żywienia, zalecenia żywieniowe, zasady żywienia w wielu chorobach, m.in. dyslipidemii, chorobach nerek, cukrzycy, niewydolności serca, alergii i nietoleracjach pokarmowych, wybranych chorobach przewodu pokarmowego oraz w chorobach nowotworowych, problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, także w warunkach domowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie kliniczne : praktyczne zagadnienia. T. 2 / pod redakcją Sylwii Małgorzewicz. - Wydanie I. - [Lublin] : [Wydawnictwo Czelej], 2020. - IX, [1] strona, strony 209-466 : ilustracje, wykresy ; 25 cm.
Autorzy monografii w szerokim zakresie ukazują zagadnienia kluczowe w prawidłowym i właściwym planowaniu leczenia żywieniowego u różnych grup i typów pacjentów, takie jak: rola składników odżywczych, bezpieczeństwo żywności i żywienia, zalecenia żywieniowe, zasady żywienia w wielu chorobach, m.in. dyslipidemii, chorobach nerek, cukrzycy, niewydolności serca, alergii i nietoleracjach pokarmowych, wybranych chorobach przewodu pokarmowego oraz w chorobach nowotworowych, problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, także w warunkach domowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie, leczenie i suplementacja w insulinooporności / dr n. farm. Magdalena Obrzut, dr n. zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - XII, [2], 165, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Zapewnienie interdyscyplinarnej opieki pacjentowi z rozpoznaną insulinoopornością stanowi podstawową profilaktykę cukrzycy typu 2. Istnieje coraz większa potrzeba wprowadzania działań ograniczających rozwój tej choroby i związanych z nią powikłań, a także wczesnego wykrywania zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Niniejsza publikacja to kompleksowe kompendium poświęcone insulinooporności. Prezentowane treści stanowią podsumowanie obecnego stanu wiedzy wraz z instrukcją stosowania w codziennej praktyce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik w kompleksowy i niezwykle praktyczny sposób przedstawia najważniejsze elementy nowoczesnej diagnostyki choroby otyłościowej, leczenia niefarmakologicznego oraz aktualnych standardów farmakoterapii i leczenia bariatrycznego. Pokazuje pełen obraz wyzwań związanych z postępującą chorobą otyłościową uzupełniony praktycznymi uwagami licznych specjalistów m.in.: endokrynologów, diabetologów, kardiologów, hipertensjologów, gastroenterologów, hepatologów, psychiatrów, dermatologów, lekarzy chorób zakaźnych, seksuologów, którzy odnoszą się do poszczególnych powikłań i zagrożeń związanych z otyłością. Zawartość merytoryczna książki oparta jest na standardach diagnostycznych i terapeutycznych uznanych towarzystw medycznych, znajduje też odzwierciedlenie w aktualnej światowej literaturze, spełnia wszystkie kryteria zgodne z duchem Evidence Based Medicine.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią / redakcja naukowa dr hab. n. med. Dorota Szostak-Węgierek. - Wydanie I. - [Warszawa] : PZWL, copyright 2021. - [12], 226 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Prawidłowe odżywianie kobiety w okresie poprzedzającym ciążę oraz podczas ciąży ma bardzo duże znaczenie dla zapewnienia optymalnego rozwoju płodu, zdrowia dziecka po urodzeniu, w pierwszych latach jego życia, a także w wieku dorosłym. Dieta kobiety ciężarnej powinna być dobrze zbilansowana. Zarówno niedobory pokarmowe, jak i nadmierne żywienie mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu i przebieg ciąży. Książka stanowi omówienie znaczenia prawidłowego żywienia podczas ciąży i laktacji, zasad żywienia w tym okresie z uwzględnieniem suplementacji, obejmie też zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży powikłanej cukrzycą, niedokrwistością, ciążowym stanami nadciśnieniowymi, cholestazą, ze współistniejącą otyłością, chorobami przewodu pokarmowego, niewydolnością nerek, chorobami nowotworowymi, po zabiegach bariatrycznych, po przeszczepieniu narządów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej