Kuchnia regionalna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(33)
Forma i typ
Książki
(32)
Poradniki i przewodniki
(8)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Publikacje promocyjne
(2)
Druki ulotne
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(25)
tylko na miejscu
(24)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(16)
Czytelnia naukowa
(1)
Zbiory regionalne
(23)
Filia Os. Kochanowskiego
(3)
Filia Os. Przydworcowe
(2)
Filia Os. Millenium
(2)
Filia Os. Gołąbkowice
(2)
Autor
Derek Maria
(3)
Kuchta Józefa
(3)
Czubernatowa Wanda (1937- )
(2)
De Blasi Marlena (1952- )
(2)
Konieczny Jacek
(2)
Molek Janina
(2)
Szewczyk Zenon Piotr
(2)
Zarych Agata
(2)
Zarych Andrzej
(2)
Banach Kamil
(1)
Byszewska Izabella
(1)
Cieślik Agata
(1)
Czajka Jadwiga
(1)
Denis Jastrzębska Beata
(1)
Doboszewska Alina
(1)
Domańska-Smoleń Magdalena
(1)
Dominik Piotr (technolog żywności)
(1)
Drevenak Štefan Tukan
(1)
Duda Urszula
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Furmanek Dawid
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Gołdyn Stanisława (1953- )
(1)
Grzebyk Magda
(1)
Gutt-Mostowy Jan (1923-2006)
(1)
Gąsienica-Szostak Michał (1936- )
(1)
Hanecakova Marta
(1)
Janczarek Piotr
(1)
Janik Bogumiła
(1)
Kińska Emilia
(1)
Kmak Lucyna
(1)
Kowalski Jerzy
(1)
Kozub Lucyna
(1)
Krawczyk Jadwiga
(1)
Krzyśko Maria
(1)
Król Bogdan
(1)
Kulig Danuta
(1)
Kurpińska Grażyna
(1)
Kwiecińska Magdalena (etnolog)
(1)
Lasoń Katarzyna
(1)
Marfiak Milo
(1)
McEvoy Dennis
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Mrózek Ewa
(1)
Nowakowski Marek
(1)
Popek-Banach Agnieszka
(1)
Radko Alina
(1)
Rey Mikołaj
(1)
Stępowski Robert
(1)
Szewczyk Monika
(1)
Tabasz Joanna
(1)
Tomczyk-Miczka Elżbieta
(1)
Wierzba Paulina
(1)
Wilkońska Anna
(1)
Witalis-Zdrzenicka Anna
(1)
Węglarz Stanisław
(1)
Zegadłówna Zdzisława
(1)
Ziemianek Maria
(1)
Żmuda-Czerwonka Wioletta
(1)
Żyłka Sabina
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(20)
2000 - 2009
(8)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(16)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(33)
Język
polski
(33)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Temat
Powieść amerykańska
(4693)
Kobieta
(4457)
Literatura polska
(4397)
Poezja polska
(3610)
Powieść angielska
(2575)
Kuchnia regionalna
(-)
Rodzina
(2191)
Miłość
(1905)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1856)
Przyjaźń
(1838)
Powieść młodzieżowa polska
(1654)
Tajemnica
(1576)
II wojna światowa (1939-1945)
(1516)
Literatura
(1466)
Opowiadanie polskie
(1358)
Żydzi
(1333)
Język polski
(1297)
Relacje międzyludzkie
(1275)
Przedsiębiorstwo
(1232)
Pisarze polscy
(1105)
Śledztwo i dochodzenie
(1078)
Pamiętniki polskie
(1057)
Kultura
(1053)
Życie codzienne
(1030)
Zabójstwo
(990)
Filozofia
(976)
Powieść francuska
(972)
Powieść polska
(947)
Dziecko
(933)
Wojsko
(919)
Dramat polski
(905)
Zarządzanie
(891)
Publicystyka polska
(885)
Polacy za granicą
(877)
Policjanci
(859)
Nastolatki
(848)
Sztuka
(845)
Magia
(840)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(825)
Małżeństwo
(818)
Historia
(803)
Polityka
(784)
Rodzeństwo
(767)
Zwierzęta
(760)
Sekrety rodzinne
(713)
Powieść dziecięca polska
(704)
Dzieci
(697)
Trudne sytuacje życiowe
(684)
Dziewczęta
(682)
Duchowieństwo katolickie
(671)
Wojna 1939-1945 r.
(670)
Dziennikarze
(669)
Władcy
(657)
Powieść młodzieżowa angielska
(626)
Powieść niemiecka
(615)
Turystyka
(609)
Arystokracja
(602)
Środki masowego przekazu
(572)
Osoby zaginione
(570)
Politycy
(568)
Wybory życiowe
(555)
Teatr polski
(553)
Uczucia
(553)
Relacja romantyczna
(550)
Młodzież
(546)
Wychowanie w rodzinie
(546)
Kościół katolicki
(541)
Przestępczość zorganizowana
(538)
Tematy i motywy
(535)
Matki i córki
(530)
Polityka międzynarodowa
(530)
Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
(529)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(524)
Holokaust
(494)
Uczniowie
(490)
Mniejszości narodowe
(488)
Poezja dziecięca polska
(487)
Poszukiwania zaginionych
(477)
Sztuka polska
(472)
Ludzie a zwierzęta
(456)
Wychowanie
(449)
Podróże
(441)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(436)
Bibliotekarstwo
(430)
Gospodarka
(430)
Powieść rosyjska
(421)
Komunikacja społeczna
(420)
Religia
(418)
Prawo
(414)
Pedagogika
(412)
Aktorzy polscy
(407)
Lekarze
(407)
Mężczyzna
(405)
Szkolnictwo
(405)
Śmierć
(405)
Malarstwo polskie
(401)
Matematyka
(401)
Chrześcijaństwo
(399)
Regionalizm
(389)
Nauka
(388)
Psy
(388)
Temat: czas
2001-
(4)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
Temat: miejsce
Nowy Sącz (woj. małopolskie ; okolice)
(5)
Małopolska
(4)
Podhale
(4)
Limanowa (woj. małopolskie ; okolice)
(3)
Polska
(3)
Dunajec (dolina)
(2)
Gródek nad Dunajcem (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Gródek nad Dunajcem ; okolice)
(2)
Nowy Sącz (woj. małopolskie ; okręg)
(2)
Boguszowa (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Chełmiec)
(1)
Drużbaki Górne (Słowacja)
(1)
Karpaty (góry)
(1)
Kuchnia polska
(1)
Lubowla (Słowacja)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Ochotnica Dolna (woj. małopolskie, pow. nowotarski, gm. Ochotnica Dolna)
(1)
Ochotnica Górna (woj. małopolskie, pow. nowotarski, gm. Ochotnica Dolna)
(1)
Piwniczna-Zdrój (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Piwniczna-Zdrój ; okolice)
(1)
Piątkowa (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Chełmiec)
(1)
Poprad (dolina)
(1)
Powiat limanowski (woj. małopolskie)
(1)
Rdziostów (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Chełmiec)
(1)
Rytro (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Rytro)
(1)
Słowacja
(1)
Tylmanowa (woj. małopolskie, pow. nowotarski, gm. Ochotnica Dolna)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(6)
Książka kucharska
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Przewodnik turystyczny
(2)
Broszura
(1)
Informator
(1)
Książki kucharskie
(1)
Monografia
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Wiersze
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(14)
Podróże i turystyka
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Historia
(1)
Podróże i tyrystyka
(1)
33 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "A taste of Southern Italy : delicious recipes and a dash of culture" 2006.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przewodnik po smakach , tradycjach i kulturze ludowej Małopolski. W środku poza ciekawostkami dotyczącymi regionu znajdziemy zbiór nalepszych przepisów kulinarnych na tradycyjne dania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szczególnie ważną zaletą kuchni i produktów regionalnych jest ich powiązanie z lokalną historią i dziedzictwem kulturowym, a to z kolei jest niezwykle istotne w budowaniu zrównoważonego rozwoju regionalnego. Konsumenci, którzy niejednokrotnie zmieniają miejsce zamieszkania, coraz częściej potrzebują identyfikacji się z konkretnym rejonem, pragną nazwać jeden obszar swoją małą ojczyzną. Identyfikacji z pewnym ograniczonym obszarem sprzyja wspólna historia, obyczaje, a także legendy i nawyki żywieniowe regionu, dlatego też produkty regionalne stanowią doskonały element spajający ludzi, tym samym ta cecha jest wyróżnikiem umożliwiającym zastosowanie w przypadku artykułów tradycyjnych marketingu terytorialnego jako sposobu na promocję województwa, miasta, czy gminy, w którą nieodłącznie zostałaby wpleciona reklama produktu regionalnego. (z Przedmowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 338.48 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-64 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia lwowska / Andrzej Fiedoruk. - Poznań : Zysk i S-ka Wydawnictwo, 2010. - 351, [1] s. : il. ; 25 cm.
Na wyklejkach plan Lwowa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cudne manowce: wszystko, co w Polsce najlepsze/ Magda Grzebyk. - Warszawa : Edipresse Kolekcje, 2019. - 223, [1] strona : ilustracje, ; 24 cm.
Autorka jednego z najpopularniejszych blogów w Polsce "Krytyka Kulinarna", charyzmatyczna Magda Grzebyk, odkrywa wszystkie karty, a podąża za nią niemal 400 tysięcy czytelników bloga i 170 tysięcy fanów na FB – wszyscy wymagający i chętni, by podróżować, jeść i cieszyć się życiem. Oto książka o miejscach, w które warto uciec w weekend, żeby zapomnieć o morderczym tempie. Dobrze się wyspać, pięknie wstać i zjeść śniadanie przygotowane z najlepszych, najbardziej naturalnych składników. Plus regionalne przepisy i obszerna lista lokalnych producentów. Jest tu wszystko, co w Polsce najlepsze!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smaki Lwowa : kulinarna biografia miasta / Piotr Janczarek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Lira, 2023. - 349, [2] strony : ilustracje ; 22 cm
Na okładce : "Lwów zmienił się w czasie wojny, ale wojna go nie zniszczyła..."
Co w dawnym Lwowie znaczyło: „iść do pana Edzia”? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina? Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały „spacerownik kulinarny”. To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego wydobywają się wciąż nowe smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, ale także liczni aktywiści, badacze tradycji kulinarnych, eksperci i dziennikarze. Swoimi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji oraz Pani Stefa – największy autorytet kulinarny w tym mieście. Piotr Janczarek kreśli pasjonującą biografię Lwowa – biografię pełną różnorodnych smaków i smaczków. Dodatkową zaletą książki jest staranna szata graficzna, oryginalne zdjęcia i barwne ilustracje.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nieczynna z powodu awarii do odwołania.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-64 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (3 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
CD
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce znajdziemy 49 przykładów aromatycznych roślin pospolitych i nieco rzadszych, bylin i drew, krzewów, pędów, owoców i nasion, kwiatostanów i pędów. Wykaz jest spisem przepisów stosowanych od stuleci ziół do celów kulinarnych. Każdej z 49 roślin towarzyszą opisy botaniczne, typowe miejsce występowania, zalecane czasy zbioru części przeznaczonych do zielnika kuchennego, opis właściwości i możliwego zastosowania oraz uproszczony przepis i korzyści z zastosowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej