Książka kucharska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(108)
Forma i typ
Książki
(107)
Poradniki i przewodniki
(101)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Druki ulotne
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poezja
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(97)
wypożyczone
(10)
tylko na miejscu
(5)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(103)
Zbiory regionalne
(5)
Filia Os. Wólki
(1)
Filia Os. Gorzków
(1)
Filia Os. Millenium
(2)
Filia Os. Gołąbkowice
(1)
Autor
Szaciłło Karolina
(4)
Szaciłło Maciej
(4)
Gubała Katarzyna (1978- )
(3)
Dajka Krystyna
(2)
Machałek Patrycja
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Płaczek Paweł (1983- )
(2)
Smile Olga
(2)
Starmach Anna (1987- )
(2)
Szubińska Anna
(2)
Urban Viola
(2)
Weydmann Ewa
(2)
Zarych Agata
(2)
Ziemnicka-Łaska Agata
(2)
Adamiuk Emilia
(1)
Adamiuk Paulina
(1)
Alcantara Lorenza
(1)
Allinson Kate
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Baranowska Joanna (kulinaria)
(1)
Bareła Malwina
(1)
Bartkiewicz Bartosz
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(1)
Bowling Stella (1962- )
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Busiere Agnes
(1)
Błazucka Wioleta
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Calombaris George
(1)
Caputa Jola
(1)
Carter Earl (1957- )
(1)
Castagna Emiliano
(1)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciemny Piotr
(1)
Croker Issy
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
D'Acampo Gino
(1)
Danielak Filip
(1)
Doniczka Aleksandra
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Drozd Dorota (pielęgniarka)
(1)
Drzymała Jana
(1)
Duczyńska-Surmacz Renata
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Edelson Mat
(1)
Fabicka Jagoda
(1)
Featherstone Kay
(1)
Finney Teresa
(1)
Fisher Bobby
(1)
Franc Emilie
(1)
Francuz Sabina
(1)
Frazier Karen
(1)
Fruga Aleksandra
(1)
Fung Jason
(1)
Grabska-Siwek Barbara
(1)
Grzegorczyk Magdalena
(1)
Górecka Dominika
(1)
Hughes Amanda C
(1)
Ignaszewski Przemysław
(1)
Janik Bogumiła
(1)
Jones Anna
(1)
Katz Rebecca
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Klucznik Karolina
(1)
Kokocińska Teresa
(1)
Korkosz Michał
(1)
Kowalewska Beata (fotografka)
(1)
Kowalewski Mariusz (fotografik)
(1)
Kulig Danuta
(1)
Kurowska Ewa (dietetyk)
(1)
Lawson Nigella (1960- )
(1)
Lewandowa Fanni
(1)
Lewandowska Anna (1988- )
(1)
Lewiński Piotr
(1)
Leśniewski Krzysztof
(1)
Lis Hanna (1970- )
(1)
MacDowell Liz
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Malina Dorota
(1)
Manolas Sophie
(1)
Matusik Paweł
(1)
Małagowska Joanna
(1)
Małota Aleksandra
(1)
McCabe Delia
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Moore Jimmy
(1)
Morris Julie
(1)
Mrozowska Monika (1980- )
(1)
Mrózek Ewa
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(1)
Naklicka-Kleser Jolanta
(1)
Nilsson Tove (1983- )
(1)
Nowakowska Kaja
(1)
Nowicka Agnieszka (ilustratorka)
(1)
Ochman Paweł
(1)
Ochorowicz-Monatowa Maria (1866-1925)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(38)
2010 - 2019
(67)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(101)
1901-2000
(3)
1918-1939
(2)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(108)
Język
polski
(108)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Zdrowe odżywianie
(32)
Potrawy dietetyczne
(11)
Kuchnia wegańska
(10)
Kuchnia wegetariańska
(8)
Obiad
(7)
Dieta bezglutenowa
(6)
Kuchnia polska
(6)
Potrawy jarskie
(6)
Zupy
(6)
Kuchnia regionalna
(5)
Kuchnia sezonowa
(5)
Desery
(4)
Dieta niskowęglowodanowa
(4)
Dietetyka
(4)
Kolacja
(4)
Kuchnia włoska
(4)
Potrawy
(4)
Potrawy dla dzieci
(4)
Potrawy świąteczne
(4)
Przetwory owocowo-warzywne
(4)
Weganizm
(4)
Choroba Hashimoto
(3)
Śniadanie
(3)
Afrodyzjaki
(2)
Ajurweda
(2)
Baranina
(2)
Ciasta
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dieta oczyszczająca
(2)
Dieta odchudzająca
(2)
Jagnięcina
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Koktajle
(2)
Kulinaria
(2)
Odżywianie
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Posiłki na wynos
(2)
Potrawy z ryb i owoców morza
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Warzywa
(2)
Wegetarianizm
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Benedyktyni
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Chleb
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Chwasty
(1)
Cordon bleu (Paryż)
(1)
Cukrzyca
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dieta wysokotłuszczowa
(1)
Dzieci
(1)
Ekologia
(1)
Endometrioza
(1)
Fermentacja
(1)
Gotowanie
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Głowonogi
(1)
Insulinooporność
(1)
Jakość żywności
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Kuchnia koreańska
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Leki nootropowe
(1)
Lewandowa, Fanni
(1)
Makaron
(1)
Mięczaki
(1)
Mleko roślinne
(1)
Mózg
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Nalewki
(1)
Napoje
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Odporność
(1)
Opactwo Benedyktynów w Tyńcu
(1)
Otyłość dzieci i młodzieży
(1)
Pasty do kanapek
(1)
Pieczywo
(1)
Pomidory
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Potrawy z grilla
(1)
Probiotyki
(1)
Produkty mleczne
(1)
Temat: dzieło
bezglutenowejadlo.pl (blog)
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
Temat: miejsce
Nowy Sącz (woj. małopolskie ; okolice)
(2)
Bieszczady (góry)
(1)
Gmina Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski)
(1)
Karpaty (góry)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Limanowa (woj. małopolskie ; okolice)
(1)
Małopolska
(1)
Piwniczna-Zdrój (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Piwniczna-Zdrój ; okolice)
(1)
Polska
(1)
Poprad (dolina)
(1)
Tyniec (Kraków ; część miasta)
(1)
Gatunek
Powieść
(16837)
Powieść obyczajowa
(6055)
Wiersze
(5090)
Opowiadania i nowele
(4858)
Powieść amerykańska
(4799)
Książka kucharska
(-)
Opracowanie
(3781)
Powieść polska
(3750)
Biografia
(3708)
Kryminał
(3510)
Thriller
(2232)
Powieść angielska
(2084)
Monografia
(1898)
Pamiętniki i wspomnienia
(1856)
Romans
(1792)
Powieść historyczna
(1551)
Poradnik
(1545)
Podręczniki akademickie
(1484)
Pamiętniki polskie
(1435)
Podręcznik
(1410)
Wydawnictwa popularne
(1386)
Praca zbiorowa
(1344)
Poezja polska
(1337)
Fantasy
(1333)
Fantastyka
(1303)
Powieść przygodowa
(1279)
Przewodnik turystyczny
(1130)
Antologia
(1124)
Reportaż
(1096)
Publikacja bogato ilustrowana
(1073)
Literatura polska
(1047)
Sensacja
(994)
Podręczniki
(912)
Poradniki
(910)
Czasopismo polskie
(900)
Opowiadanie dziecięce polskie
(888)
Broszura
(807)
Materiały konferencyjne
(769)
Powieść psychologiczna
(728)
Bajki i baśnie
(724)
Opowiadanie polskie
(696)
Powieść francuska
(680)
Esej
(669)
Publicystyka polska
(664)
Powieść młodzieżowa polska
(618)
Publicystyka
(614)
Saga rodzinna
(609)
Komiks
(584)
Materiały pomocnicze
(517)
Antologie
(514)
Czasopismo naukowe
(510)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(504)
Wywiad dziennikarski
(472)
Powieść niemiecka
(469)
Materiały pomocnicze dla szkół
(464)
Wydawnictwa dla dzieci
(435)
Czasopismo regionalno-lokalne
(429)
Powieść biograficzna
(408)
Science fiction
(403)
Książki dla małych dzieci
(383)
Literatura podróżnicza polska
(380)
Powieść młodzieżowa angielska
(367)
Literatura
(358)
Poezja dziecięca polska
(354)
Powieść dziecięca polska
(352)
Powieść szwedzka
(326)
Romans historyczny
(326)
Fraszki
(321)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(317)
Raport z badań
(317)
Dane statystyczne
(316)
Dramat polski
(312)
Przepisy kulinarne
(310)
Relacja z podróży
(307)
Horror
(303)
Powieść rosyjska
(301)
Czasopismo historyczne
(297)
Albumy
(291)
Książka obrazkowa
(280)
Encyklopedia
(279)
Książka-zabawka
(277)
Wywiady
(275)
Album
(270)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(266)
Lektura z opracowaniem
(263)
Reportaż polski
(258)
Podręcznik akademicki
(254)
Źródła historyczne
(252)
Dramat (gatunek literacki)
(245)
Powieść hiszpańska
(245)
Informator
(243)
Fotografia polska
(234)
Pamiętniki amerykańskie
(231)
Encyklopedie
(221)
Rozważania i rozmyślania religijne
(219)
Powieść norweska
(210)
Dramat angielski
(201)
Przypowieść
(200)
Publikacje dla dzieci
(191)
Listy
(187)
Powieść erotyczna
(186)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(104)
Medycyna i zdrowie
(11)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Podróże i turystyka
(2)
Historia
(1)
108 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Książka jest swoistym kursem gotowania, w którym na ponad 500 zdjęciach zilustrowane zostały krok po kroku podstawowe techniki oczyszczania i przyrządzania w domu najlepszych potraw z ryb, mięczaków i skorupiaków. Publikację otwiera bogate wprowadzenie z opisem proponowanych w potrawach ryb i owoców morza. Książka podzielona jest na 3 rozdziały: ryby, mięczaki i skorupiaki. Pierwsze strony każdego rozdziału poświęcone są podstawowym technikom oczyszczania i filetowania, a w niektórych przypadkach gotowania owoców morza i skorupiaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwsza książka kucharska autorek najpopularniejszego brytyjskiego bloga kulinarnego! Pyszne i sycące posiłki Proste i szybkie dania Przepisy, które wychodzą za każdym razem Od szybkiego śniadania i poniedziałkowej kolacji do piątkowej rozpusty, niedzielnego obiadu i deseru bez wyrzutów sumienia – Szczypta przyjemności to wszystko, czego potrzebujesz, by cieszyć się zdrowym, lecz pysznym jedzeniem przez cały tydzień. „Przepisy zawarte w tej książce są łatwe do odtworzenia, zawierają proste składniki i banalne techniki, które sprawią, że w mig przyrządzisz pełnowartościowy posiłek od zera. Dzięki niej przejmiesz kontrolę nad swoją kuchnią i nauczysz się gotować zdrowo, zamiast sięgać po przetworzone, tłuste produkty. Jesteśmy bardzo dumne z każdego dania i mamy nadzieję, że proces ich przyrządzania spodoba Ci się tak bardzo, jak kosztowanie rezultatów!” Kate i Kay „Genialne i proste przepisy, dzięki którym czuję, że nic mnie nie omija”. Lena Barksby Jedna z 1,5 milionów fanów bloga Pinch of Nom
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia bardzo polska : niezapomniane smaki / Ewa Aszkiewicz. - Poznań: Wydawnictwo Publicat ; 2019. - 446 stron : fotografie kolorowe ; 27 cm.
Nowe wydanie kultowej książki kucharskiej, którą pokochali Polacy. Wysmakowane zdjęcia i aranżacje pozwalają spojrzeć na tradycję z zupełnie innej strony. Klasyczna kuchnia polska po latach zapomnienia wraca do łask. Jest doskonała, lokalna i sezonowa, może być prosta lub niezwykle wykwintna. To smaki zapamiętane z dzieciństwa, kojarzące się z domem, rodzinnymi przyjęciami i poczuciem przynależności. Po prostu pyszne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Smaki dzieciństwa - zdrowo i pysznie.
Książka jest przystępnym poradnikiem dla osób, które nie mają zbyt dużego doświadczenia, a chciałyby prowadzić dom na przyzwoitym poziomie. Z rozległej spuścizny Ćwierczakiewiczowej autorka opracowania Joanna Baranowska wybrała najciekawsze i stosunkowo proste do wykonania w dzisiejszych warunkach zestawy obiadowe, a także dania na szczególne okazje – święta Bożego Narodzenia, Nowy Rok i Wielkanoc. Kolejne rozdziały książki poświęciła wybranym ciastom, deserom, przetworom i trunkom domowym. Pierwszy rozdział książki wydaje się skierowany do pań, którym brakuje pomysłów na codzienne obiady.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i bestsellerowej książki Lunchbox na każdy dzień, wraca z nowymi przepisami! Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie! Książka „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy” zadziwi Cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie tak jak lubisz – smacznie i zdrowo! Pamiętaj, Twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność Tobie i Twoim bliskim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru : sekrety naturalnego gotowania / Agnieszka Bednarska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 268, [3] strony : ilustracje ; 24 cm.
Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń? Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny. Zainspiruj się daniami z różnych stron świata i raz na zawsze wyrzuć gluten ze swojej kuchni! Zdrowo, pysznie, naturalnie. Czego chcieć więcej?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierogi z kimchi : koreańskie smaki dla każdego / Wioleta Błazucka. - Wydanie II. - Kraków : Znak Horyzont, 2023. - 342, [10] stron : fotografie, ilustracje, portrety ; 25 cm.
Prawdziwa kuchnia koreańska w twoim domu. Pysznie. Prosto. Po koreańsku. Wiola Błazucka, znana jako „Pierogi z Kimchi”, odczarowuje dla nas kuchnię koreańską. Na YouTubie zaraża miłością do Korei i tamtejszego jedzenia. A w tej książce pokazuje, że tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników. W dodatku większość z nich można wykonać ze składników dostępnych w każdym supermarkecie. Razem z Wiolą i jej synkiem Sonu poznasz trzy poziomy koreańskiego wtajemniczenia kulinarnego. Pierwszy, który pozwoli ci poznać koreańskie smaki dzięki składnikom dostępnym w każdym polskim supermarkecie. Drugi – gdzie do uzyskania prawdziwego koreańskiego smaku potrzebny jest jeden lub dwa „nietypowe” składniki. Trzeci – mistrz kuchni koreańskiej – to poziom, na którym będziesz potrzebować więcej koreańskich składników, ale większość z nich skompletujesz już na poziomie drugim. Ta książka to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, ale również kolorowy, pełen anegdot i ciekawostek kulinarny przewodnik po Korei. Razem z Wiolą wyczaruj kuchnię koreańską w swoim domu! W książce znajdziesz również linki do ekskluzywnych, niepublikowanych nigdy wcześniej filmików z Wiolą i Sonu w roli głównej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowe i pełne energii dziecko : porady mamy dietetyczki / Katarzyna Błażejewska-Stuhr. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2019. - 239, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 22 cm.
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie – źle się odżywają, mało się ruszają. Już co piąte polskie dziecko ma nadwagę lub otyłość. To bagaż na całe życie. To nie tylko nadmierna ilość tkanki tłuszczowej i większe obwody. To przede wszystkim zmieniony skład ciała, który wpływa na funkcjonowanie organizmu. Badania naukowe wskazują iż otyłość i jej konsekwencje mogą być skutecznie korygowane przez zdrowy tryb życia, prawidłowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną. Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyczka i mama dwójki dzieci – radzi jak zadbać o to, żeby twoje dziecko było szczupłe i zdrowe. W książce Zdrowe, szczupłe, pełne energii dziecko znajdziesz m.in.: informacje o tym, się jakie są przyczyny otyłości i metody jej leczenia; praktyczne informacje jak odżywiać dziecko – smacznie i zdrowo; 60 przepisów na pyszne i zdrowe posiłki. KATARZYNA BŁAŻEJEWSKA-STUHR - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka i współautorka bestsellerowych książek, m.in.: Koktajle dla zdrowia i urody, czyli jak zamieszać w swoim życiu; Superkoktajle dla zdrowia i urody, czyli koktajle z superfoods; Uczta dla dwojga; Uczta dla maluszka (Wydawnictwo Zwierciadło).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia domowa dla diabetyków / Stella Bowling ; [tłumaczenie Agnieszka Chodkowska-Gyurics]. - Wydanie piąte. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2019. - IX, [1], 222 strony : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Tytuł oryginału: The everyday diabetic cookbook. Na stronie tytułowej i okładce: Dietetyk poleca.
Jedzenie to jedna z ogromnych przyjemności, jakie oferuje nam życie. Cukrzyca nie oznacza, że musisz z niej rezygnować. Możesz nadal cieszyć się swoimi ulubionymi daniami, możesz też z powodzeniem próbować nowych potraw. Najważniejsze jest to, aby twoja dieta zawierała zróżnicowane pokarmy przygotowane ze zdrowych produktów. Korzystając z tej książki, przekonasz się, że dieta diabetyków jest taka sama, jak polecana wszystkim innym ludziom – zawiera mało tłuszczu i soli, unika cukru, za to jest w niej dużo owoców i warzyw. W poradniku znajdziesz wiele przepisów, które ułatwią ci przygotowanie zdrowych, pożywnych i smacznych posiłków. Mogą z nich korzystać również osoby zdrowe, które chcą cieszyć się ładną sylwetką.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 284, [4] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
Na stronie tytułowej: Ostrzeżenie: zaleca się spożyć posiłke przed lekturą tej książki.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Receptury na: • schab z jałowcem ,rosół ratunkowy dobry na wszystko • kleftiko pachnące Cyprem • pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej • tadżin z makreli • czy przepyszny tort Jadziny zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty. JOANNA BRODZIK zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów: od wielkich popularnych klasyków ciastkarstwa (typu ciasto opera czekoladowo-pistacjowe, ciasto Trzech Króli, tort szwarcwaldzki, placek z truskawkami, makaroniki z malinami itd.); poprzez łatwe, rodzinne przepisy (czekoladowe micuits, muffiny z mango i z czekoladą, gorące suflety waniliowe, tartę Tatin z jabłkami itd.); po przepisy innowacyjne (ptysie z yuzu i z czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi, tartaletki czekoladowo-ślazowe, tort z aloesem i z poziomkami itd.). Pod koniec książki znajduje się opis przyborów cukierniczych i składników potrzebnych do przygotowania deserów oraz podstawowych ciast. Wszystkie przepisy są zilustrowane, często towarzyszy im porada szefa kuchni. Szkoła Cordon Bleu dzieli się wszystkimi sekretami cukierniczymi i Czytelnik naprawdę może zostać prawdziwym cukiernikiem. Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją wiedzę i doświadczenie studentom z całego świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od śniadania do kolacji / [Jola Caputa]. - Warszawa : Edipresse Kolekcje, copyright 2019. - 201, [23] strony : fotografie ; 24 cm.
(Przepisy Joli : prawdziwie domowa kuchnia)
Przepisy Joli to więcej niż blog i strona na facebooku - to już instytucja. A teraz ponad pół miliona fanów cudownie smacznej domowej kuchni w ciepłym, rodzinnym wydaniu Joli Caputy dostanie także książkę! Odpowie ona na pytanie, które zadajemy sobie niemal codziennie: co tym razem przygotować na śniadanie, obiad i kolację dla bliskich?!...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mieszu, mieszu : co ugotuje makaroniarz / Emiliano Castagna. - Wydanie 1. - Bielsko-Biała : Pascal, 2023. - 284, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
Kuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej znanych kuchni europejskich. Nic więc dziwnego, że stale cieszy się ogromną popularnością wśród smakoszy na całym świecie. Specjalnie z myślą o miłośnikach domowej pizzy i aromatycznego makaronu powstała książka "Mieszu, mieszu. Włoska Akademia Kulinarna", której autor Emiliano Castagna stara się nauczyć czytelników, jak czerpać radość z gotowania w prawdziwie domowej atmosferze rodem z jego rodzimego kraju. Emiliano Castagna pokazuje, że gotowanie po włosku jest przede wszystkim zabawne i nieskomplikowane. Książka "Mieszu, mieszu. Włoska Akademia Kulinarna" zawiera ogrom pomysłów na tradycyjne włoskie potrawy oraz ich współczesne lub wegetariańskie wersje. W środku znajdziecie aż 130 przepisów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby o każdej porze roku zbierać dary natury, które wykorzystasz w swojej kuchni! Przygotuj wykwintne dania z tanich oraz łatwo dostępnych roślin, a także dowiedz się: jak poszukiwać dzikich ziół; z których chwastów można przygotować sezonowy napar; które rośliny dostępne są przez cały rok; czy niedojrzałe owoce i kapary można wykorzystać podczas gotowania; które dary natury mają właściwości lecznicze i pomogą ci zadbać o zdrowie przez cały rok. W książce Piotra Ciemnego znajdziesz nie tylko pomysłowe i nowoczesne przepisy na każdą porę roku, ale także przydatne opisy roślin. Dzięki niej odkryjesz tajniki pracy prawdziwego zielarza! Jak prawidłowo rozpoznawać zioła? Gdzie ich szukać? Dlaczego warto je zbierać? Dzikie zioła sezonowo to kompletny poradnik dla osób zainteresowanych czerpaniem z natury bez względu na porę roku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia miłosna : afrodyzjaki / [opracowanie przepisów Iwona Czarkowska]. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Dragon, copyright 2019. - 94, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Dragon Kuchnia)
Na okładce: Najciekawsze miłosne przepisy, afrodyzjaki, a także kulinarne sekrety słynnych kochanków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dla zdrowia : chleby i pasty do chleba, śniadania, kolacje / Krystyna Dajka. - Kraków : Wydawnictwo WAM, copyright 2019. - 155, [4] strony : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Jak utrzymać efekty postu Daniela, przepisy diety pełnowartościowej, zasady zdrowego gotowania, planowania posiłków.
Dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać Dla tych, którzy stosowali Post Daniela Krystyna Dajka, autorka bestsellerowego Postu Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej, tym razem odpowiada na pytanie, które codziennie sobie zadajemy - co przygotować na śniadanie lub kolację, aby było zdrowo, a przygotowanie posiłku nie zajęło zbyt wiele czasu? Książka to zbiór inspiracji z prostymi przepisami na zbilansowane, pełnowartościowe i smaczne posiłki. Znajdziesz w niej przepisy na: - pachnące i chrupiące chleby: na zakwasie, drożdżach, bezglutenowe, - sycące śniadania i odżywcze drugie śniadania, - lekkostrawne i urozmaicone kolacje. Wśród przepisów na smakowite dania tradycyjnie znalazły się praktyczne porady oraz wyjątkowy dodatek - plan, który pozwoli przygotować jadłospis aż na 8 tygodni! Z Dietą dla zdrowia utrzymasz efekty Postu Daniela przez całe życie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej