Przepisy kulinarne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(311)
Forma i typ
Książki
(310)
Poradniki i przewodniki
(174)
Publikacje popularnonaukowe
(22)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(14)
Proza
(10)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Druki ulotne
(1)
Poezja
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(315)
wypożyczone
(37)
tylko na miejscu
(10)
nieokreślona
(5)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(270)
Czytelnia naukowa
(3)
Zbiory regionalne
(7)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży
(9)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży - Czytelnia
(1)
Filia Os. Kochanowskiego
(16)
Filia Os. Wólki
(10)
Filia Os. Przydworcowe
(15)
Filia Os. Gorzków
(8)
Filia Os. Millenium
(11)
Filia Os. Biegonice
(4)
Filia Os. Gołąbkowice
(13)
Autor
Musiałowska Dominika
(8)
Makarowska Magdalena
(7)
Barnard Neal D. (1953- )
(4)
Gumowska Irena (1912-1991)
(4)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(4)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(4)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(4)
Starmach Anna (1987- )
(4)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(4)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(3)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(3)
Knochenhauer Kamila
(3)
Krzyżanek Joanna
(3)
Lewandowska Agata
(3)
Palewicz Roman
(3)
Pawlikowska Beata (1965- )
(3)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Teperek Agata (1988- )
(3)
Witkowska Magda
(3)
Żak Aleksandra
(3)
Borzobohata-Sawicka Maria
(2)
Chodakowska Ewa (1982- )
(2)
Chutkan Robynne
(2)
Cieślak Ola (1981- )
(2)
Czarkowska Iwona (1970- )
(2)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(2)
Dziewońska Dorota
(2)
Ekstedt Niklas (1978- )
(2)
Ennart Henrik (1960- )
(2)
Flumeri Elisabetta
(2)
Gajewska Danuta
(2)
Giacometti Gabriella
(2)
Grzywna-Tunk Grażyna
(2)
Gąsowska Anna
(2)
Głowacki Łukasz
(2)
Jankowska Katarzyna
(2)
Junger Alejandro
(2)
Jurga Anna (tłumaczka)
(2)
Kalicińska Małgorzata (1956- )
(2)
Kavoukis Lefteris
(2)
Kibil Iwona
(2)
Kieżun Bartek (1976- )
(2)
Kimbell Katy (1973- )
(2)
Kowalczyk Agata D
(2)
Laughin Andrew
(2)
Lebovitz David
(2)
Loftus David
(2)
Michalak Katarzyna (1969- )
(2)
Mosley Michael (1957- )
(2)
O'Bryan Tom
(2)
Olejniczak Katarzyna
(2)
Perepeczko Agnieszka (1942- )
(2)
Piekarczyk Anna
(2)
Pospieszyńska Katarzyna
(2)
Rotter Barbara
(2)
Rozwarzewska Monika
(2)
Seghi Aleksandra
(2)
Sobolewska Agnieszka
(2)
Sołowiej Krzysztof
(2)
Stromkie-Złomaniec Monika
(2)
Sturis Dionisios (1983- )
(2)
Trzcińska-Hildebrandt Agata
(2)
Usarzewicz Wojciech
(2)
Wiewiurka Zenon
(2)
Wójciak Dominika
(2)
Żuławnik Jacek (1977- )
(2)
Abrams Rami
(1)
Abrams Vicky
(1)
Adamson Eve
(1)
Alibhai-Brown Yasmin
(1)
Allende Isabel (1942- )
(1)
Anderosn Ed
(1)
Androsiuk Ewa
(1)
Antoniszyn Tomasz
(1)
Anuszkiewicz Maja
(1)
Armstrong Diana G
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Aviv Jonathan (1960- )
(1)
Axe Josh
(1)
Bach Konrad
(1)
Bakuła Hanna (1950- )
(1)
Bandura Paulina
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Baron Aleksander
(1)
Bartnicka Anna (nauki medyczne)
(1)
Basiewicz Katarzyna
(1)
Bates Iwona
(1)
Bator Julita
(1)
Bednarek Justyna (1970- )
(1)
Berdak Jarosław Roger
(1)
Bernstone Niklad
(1)
Bez David
(1)
Białek Maria
(1)
Bigoś Monika
(1)
Bojarska Nina
(1)
Bojarski Damian
(1)
Bonczek Katarzyna
(1)
Boniszewska Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(77)
2010 - 2019
(204)
2000 - 2009
(16)
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(194)
1901-2000
(8)
1989-2000
(4)
1918-1939
(2)
Kraj wydania
Polska
(311)
Język
polski
(307)
angielski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(8)
6-8 lat
(7)
9-13 lat
(3)
Kobieta
(3)
Chorzy na Hashimoto
(2)
Rodzice
(2)
0-5 lat
(1)
Chorzy na cukrzycę
(1)
Cukrzycy
(1)
Dietetycy
(1)
Młodzież
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Sportowcy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(12)
Literatura amerykańska
(4)
Literatura angielska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(80)
Odżywianie
(32)
Dietetyka
(31)
Potrawy dietetyczne
(25)
Zdrowy styl życia
(19)
Leczenie dietą
(14)
Insulinooporność
(13)
Kucharstwo
(12)
Rośliny lekarskie
(11)
Ziołolecznictwo
(11)
Kuchnia polska
(9)
Kultura stołu
(9)
Żywienie chorych
(9)
Choroba Hashimoto
(8)
Obyczaje i zwyczaje
(8)
Warzywa
(8)
Kuchnia włoska
(7)
Medycyna niekonwencjonalna
(7)
Choroby autoimmunologiczne
(6)
Cukrzyca
(6)
Jelita
(6)
Kuchnia regionalna
(6)
Kuchnia wegańska
(6)
Leczenie
(6)
Odporność
(6)
Życie codzienne
(6)
Dieta oczyszczająca
(5)
Dzieci
(5)
Kuchnia wegetariańska
(5)
Owoce
(5)
Potrawy dla dzieci
(5)
Potrawy jarskie
(5)
Składniki odżywcze
(5)
Weganizm
(5)
Aktywność fizyczna
(4)
Alergia pokarmowa
(4)
Choroby tarczycy
(4)
Ciąża
(4)
Cukrzycy
(4)
Dieta bezglutenowa
(4)
Dieta niskowęglowodanowa
(4)
Flora bakteryjna jelit
(4)
Gotowanie
(4)
Kobieta
(4)
Kuchnia francuska
(4)
Wegetarianizm
(4)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(4)
Afrodyzjaki
(3)
Ajurweda
(3)
Amerykanie za granicą
(3)
Celiakia
(3)
Desery
(3)
Dieta bezmleczna
(3)
Dieta cukrzycowa
(3)
Dieta lecznicza
(3)
Dieta odchudzająca
(3)
Głodówka lecznicza
(3)
Kosmetyka naturalna
(3)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(3)
Kuchnia szwedzka
(3)
Kuchnia żydowska
(3)
Leki
(3)
Ogrodnictwo
(3)
Posiłki (jedzenie)
(3)
Produkt regionalny
(3)
Przyprawy
(3)
Układ pokarmowy
(3)
Zupy
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Żywność
(3)
Boże Narodzenie
(2)
Cecylka Knedelek (postać fikcyjna)
(2)
Cholesterol
(2)
Choroby reumatyczne
(2)
Choroby wątroby
(2)
Cukiernicy
(2)
Czekolada
(2)
Dieta FODMAP
(2)
Dieta pH
(2)
Edukacja żywieniowa
(2)
Etnografia
(2)
Gimnastyka
(2)
Gimnastyka kobieca
(2)
Gluten
(2)
Grzyby
(2)
Herbata
(2)
Higiena
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Karmienie piersią
(2)
Koktajle
(2)
Książka kucharska
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia amerykańska
(2)
Kuchnia grecka
(2)
Kuchnia kresowa
(2)
Lebovitz, David
(2)
Macierzyństwo
(2)
Makaron
(2)
Miasta
(2)
Mikrobiom człowieka
(2)
Temat: czas
2001-
(22)
1901-2000
(9)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1989-2000
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1801-1900
(1)
1939-1945
(1)
1945-
(1)
1945-1989
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(2)
Mazury
(2)
Paryż (Francja)
(2)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Szwecja
(2)
Włochy
(2)
Afryka
(1)
Babia Góra (Beskid Żywiecki)
(1)
Boguszowa (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Chełmiec)
(1)
Dalmacja (kraina historyczna)
(1)
Dunajec (dolina)
(1)
Francja
(1)
Grecja
(1)
Gródek nad Dunajcem (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Gródek nad Dunajcem ; okolice)
(1)
Hiszpania
(1)
Karaibski, region
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Małopolska
(1)
Nowy Sącz (woj. małopolskie ; okolice)
(1)
Pasmo Babiogórskie
(1)
Piątkowa (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Chełmiec)
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Portugalia
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Rosja
(1)
Sopatowiec (Łazy Brzyńskie ; część wsi)
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Szepczący Las (kraina fikcyjna)
(1)
Toskania (Wlochy)
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Umbria (Włochy)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Watykan
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
ZSRR
(1)
Łazy Brzyńskie (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Łącko)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Powieść
(16912)
Powieść obyczajowa
(6098)
Wiersze
(5095)
Opowiadania i nowele
(4868)
Powieść amerykańska
(4796)
Przepisy kulinarne
(311)
Opracowanie
(3798)
Powieść polska
(3750)
Biografia
(3720)
Kryminał
(3525)
Thriller
(2247)
Powieść angielska
(2076)
Monografia
(1901)
Pamiętniki i wspomnienia
(1863)
Romans
(1801)
Powieść historyczna
(1558)
Poradnik
(1553)
Podręczniki akademickie
(1484)
Pamiętniki polskie
(1435)
Podręcznik
(1410)
Wydawnictwa popularne
(1388)
Praca zbiorowa
(1346)
Fantasy
(1338)
Poezja polska
(1337)
Fantastyka
(1312)
Powieść przygodowa
(1285)
Przewodnik turystyczny
(1131)
Antologia
(1126)
Reportaż
(1103)
Publikacja bogato ilustrowana
(1073)
Literatura polska
(1047)
Sensacja
(995)
Podręczniki
(912)
Poradniki
(910)
Czasopismo polskie
(902)
Opowiadanie dziecięce polskie
(888)
Broszura
(808)
Materiały konferencyjne
(770)
Powieść psychologiczna
(731)
Bajki i baśnie
(724)
Opowiadanie polskie
(693)
Powieść francuska
(680)
Esej
(669)
Publicystyka polska
(664)
Powieść młodzieżowa polska
(618)
Publicystyka
(614)
Saga rodzinna
(610)
Komiks
(585)
Materiały pomocnicze
(523)
Antologie
(514)
Czasopismo naukowe
(512)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(492)
Wywiad dziennikarski
(475)
Powieść niemiecka
(468)
Materiały pomocnicze dla szkół
(464)
Wydawnictwa dla dzieci
(435)
Czasopismo regionalno-lokalne
(429)
Powieść biograficzna
(408)
Science fiction
(407)
Książki dla małych dzieci
(383)
Literatura podróżnicza polska
(380)
Powieść młodzieżowa angielska
(364)
Literatura
(358)
Poezja dziecięca polska
(354)
Powieść dziecięca polska
(352)
Romans historyczny
(331)
Powieść szwedzka
(326)
Fraszki
(321)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(317)
Raport z badań
(317)
Dane statystyczne
(316)
Dramat polski
(312)
Relacja z podróży
(308)
Horror
(302)
Powieść rosyjska
(301)
Czasopismo historyczne
(299)
Albumy
(291)
Książka obrazkowa
(280)
Encyklopedia
(279)
Książka-zabawka
(277)
Wywiady
(273)
Album
(270)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(265)
Lektura z opracowaniem
(264)
Źródła historyczne
(260)
Reportaż polski
(257)
Podręcznik akademicki
(254)
Dramat (gatunek literacki)
(247)
Informator
(245)
Powieść hiszpańska
(245)
Fotografia polska
(234)
Pamiętniki amerykańskie
(231)
Encyklopedie
(221)
Rozważania i rozmyślania religijne
(220)
Powieść norweska
(210)
Dramat angielski
(201)
Przypowieść
(200)
Publikacje dla dzieci
(191)
Listy
(189)
Powieść erotyczna
(186)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(152)
Medycyna i zdrowie
(115)
Etnologia i antropologia kulturowa
(9)
Historia
(9)
Podróże i turystyka
(5)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Rozwój osobisty
(4)
Biologia
(3)
Dom i ogród
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Podróże i tyrystyka
(1)
Psychologia
(1)
Religia i duchowość
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
311 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Jak zwiększyć odporność swojego dziecka / Monika Bigoś. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Otwarte, 2019. - 387, [5] stron ; 22 cm.
Cześć! Jestem doświadczonym dietetykiem. Pracowałam już z wieloma małymi pacjentami i podczas terapii zauważyłam, że ich rodzicom zwykle brakuje wiedzy, aby zmierzyć się z problemem częstych i powracających infekcji. Napisałam więc książkę, żeby w przystępny sposób przekazać swoją wiedzę wszystkim, którzy chcą wzmocnić odporność swoich dzieci. Wyjaśniam w niej, jak dieta wpływa na samopoczucie. Radzę, jak skutecznie zmienić przyzwyczajenia żywieniowe wszystkich członków rodziny – i to na stałe! Jeśli chcesz, by twój maluch cieszył się zdrowiem każdego dnia, powiedz „nie” śmieciowemu jedzeniu, złym nawykom i byle jakiej diecie! Gwarantuję, że jeśli skorzystasz z proponowanych przeze mnie rozwiązań i wprowadzisz zmiany, o których piszę, pozbędziesz się wielu problemów zdrowotnych. Przeczytaj moją książkę, zainspiruj się i ciesz się zdrowiem całej twojej rodziny!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowi z natury : lecznicza moc ziół i kuchni roślinnej / Nina i Damian Bojarscy. - Wydanie pierwsze. - Olszanica : Bosz, 2020. - 207, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
„Zdrowi z natury” to bogato ilustrowane kompendium zawierające informacje o tym, jak odpowiedni sposób odżywiania i lecznicza siła ziół wpływają na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Nina i Damian Bojarscy, autorzy książki, dzielą się w niej swoją wiedzą, pasją i doświadczeniem z zakresu ziołolecznictwa, dietoterapii i zdrowego stylu życia. Publikacja zawiera opisy 40 ziół wraz z przykładami ich zastosowania zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce. Dodatkowo czytelnicy poznają przepisy m.in. na zdrowe ciasta, jak choćby czekoladowy tort z fiołkami i sernik z orzechów nerkowca, oraz sycące zupy z krwawnika, komosy czy stokrotek. To obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy chcieliby urozmaicić swoją dietę i nauczyć się wykorzystywać dary natury.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na 4. stronie okładki: Wybór 83 felietonów opublikowanych na łamach "Tygodnika Powszechnego" w latach 2017-2021.
Od siedmiu lat Paweł Bravo częstuje czytelników „Tygodnika Powszechnego” felietonami o polityce, kulturze i sztuce. Pretekstem do ich pisania jest kuchnia – gotowanie, smakowanie, karmienie. Są te teksty dowodem na to, że przez żołądek do serca, ale też do mózgu. Książka Czekolada i kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli jest esencją tych ponad 400 tekstów opublikowanych na łamach „Tygodnika”. Zbiór otwiera wstęp Tessy Capponi-Borawskiej, którą z autorem łączy włoskie pochodzenie i miłość do polskiej kuchni. Osiemdziesiąt trzy felietony i nieco więcej przepisów na ulubione potrawy Pawła Bravo wybrała Paulina Bandura. Teksty zostały ułożone w rytmie pór roku, by pozostać wiernym ideom, które głosi autor – lokalności i sezonowości właśnie. Felietonowy kalendarz zaczyna się więc w styczniu, gdy w piwnicach zostały ostatnie korzenie buraków, przez nowalijki, majowe szparagi, letnie czereśnie i szprycery, jesienne kapuśniaki i ogórkowe, aż po zimowy comfort food. Smacznego! I miłej lektury!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The alkaline reset cleanse :‏ ‎the 7-day reboot for unlimited energy, rapid weight loss, and the prevention of degenerative disease.
Brak energii, problemy z cerą, refluks czy kłopoty z utrzymaniem optymalnej wagi ciała, to tylko niektóre z „niegroźnych” dolegliwości jakie mogą być efektem zakwaszonego organizmu. Brak równowagi kwasowo zasadowej w ciele może jednak skutkować dużo poważniejszymi schorzeniami np. cukrzyca typu 2, zapalenie tarczycy, choroby serca, a nawet nowotwory. Dzięki tej książce dowiesz się jak powstrzymać kwasicę już dziś, a praktyczne informacje pomogą Ci wdrożyć prosty i skuteczny program Alkalicznego Oczyszczania. Jest to siedmiodniowy plan opierający się na rewolucyjnej diecie alkalicznej, uzupełniony o odpowiednie zioła, witaminy oraz ćwiczenia, które przyspieszą Twój powrót do zdrowia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
"Żyj lagom. Szwedzka sztuka życia w harmonii" stanowi praktyczny przewodnik po stylu życia opartym na szwedzkiej filozofii lagom. Sformułowanie "zrównoważony rozwój" może się odnosić się do każdego aspektu naszego życia. Kiedy żyjemy pod dyktat skrajności, wówczas łatwo przesadzić w jedną bądź drugą stronę, wyczerpać się i pozbawić źródeł energii. Zrównoważony styl życia to taki, który uwzględnia nasze zdrowie, zarówno psychiczne, jak i fizyczne. Jeździmy zbyt szybko, jemy za dużo, pracujemy zbyt ciężko, jesteśmy zanadto zestresowani. Musimy zwolnić, dogonić samych siebie. Musimy odnaleźć równowagę pomiędzy wszystkimi aspektami życia: zdrowiem, pracą, rodziną, gospodarnością, środowiskiem. Robienie wszystkiego w ilości lagom pozwala osiągnąć tę osobistą harmonię i nadać jej cechę trwałości. Kto żyje lagom, ten znajduje szczęście, inne jednak niż to pochodzące z posiadania rzeczy albo z wysokości sumy na pasku z pensją.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czosnek dobry na wszystko / Edgar Brown. - Warszawa : Oficyna Wydawnicza ABA, [2019]. - 142 [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Czosnek wytrzymał próbę czasu. Jest środkiem leczniczym bardzo bezpiecznym, skutecznym, a ponadto tanim. Liczne badania naukowe potwierdziły jego zalety. W Niemczech został oficjalnie zarejestrowany jako lek sprzedawany na receptę. Z książki tej dowiecie się wszystkiego o czosnku oraz jego właściwościach leczniczych. Według autora prawdziwa wartość tego warzywa wynika z jego zdolności do przeciwdziałania chorobom serca. Czosnek obniża ciśnienie krwi. Istnieją też dowody na to, że reguluje poziom glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą. Jak wykazano, czosnek zabija bakterie, wirusy, grzyby oraz stymuluje system odpornościowy, co czyni go potencjalnie użytecznym środkiem w leczeniu infekcji. W tej książce znajdziecie również przepisy na smaczne dania z dodatkiem czosnku oraz wiele ciekawostek, w tym: jak pozbyć się „czosnkowego” oddechu lub w jakiej postaci najlepiej dostarczać czosnek organizmowi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Herbata : odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie / Anna Brożyna. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2022. - 309, [6] stron : fotografie, ilustracje, mapy ; 24 cm.
Temat
Dziedzina i ujęcie
Saga, ice tea, matcha. Biała, zielona, czarna. Angielska, tybetańska, chińska. Czy jest na świecie coś równie zróżnicowanego i wielokulturowego jak herbata? Pita w każdym zakątku globu ma swoje miejsce i w naszych domach. Być może w słoiku pełnym torebek, a może na specjalnie wydzielonej półce pełnej puszek i zapachów. Niezależnie, czy pijemy ją z przyzwyczajenia od urodzenia, czy z namysłem i uwagą, wielu z nas po prostu nie może bez niej żyć! Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie to prawdziwe herbaciane kompendium, wypełnione po brzegi informacjami, o których wielu z nas nie miało pojęcia. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się między innymi: - W czym i przede wszystkim jak parzyć herbatę - Czym różnią się wschodnia i zachodnia metoda parzenia - Jak wyglądają tasting i pairing herbaty - Czym jest sensoryka herbaciana i jak korzystać z koła aromatów herbaty - Jaka jest droga herbaty z drzewa herbacianego do twojego kubka - Jak wygląda tradycja picia herbaty w Polsce i na świecie. Ta książka to zachwycający przewodnik po świecie herbaty, zarówno dla zaawansowanych i początkujących miłośników tego naparu. Dzięki niej rozpoczniesz fascynującą podróż, której nigdy nie będziesz chciał kończyć!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst na skrzydełkach.
Tytuł oryginału: Fiber fueled, 2020.
Jeśli, podobnie jak miliony innych osób, masz problemy trawienne, nadwrażliwość na niektóre pokarmy lub cierpisz na chorobę autoimmunologiczną, poznaj książkę, która oferuje pomoc w usunięciu lub złagodzeniu trapiących cię dolegliwości. Zabierze cię ona w podróż po świecie fascynujących odkryć naukowych, udowodniając, że możesz żyć zdrowiej, a co za tym idzie - szczęśliwiej. Potraktuj naukę jak kompas, który doprowadzi cię do lepszego życia, a za przewodnika weź autora tej książki, gastroenterologa, który w swojej praktyce lekarskiej pomógł już tysiącom osób. Opracowany przez niego Błonnikowy program dla jelit to nie tylko plan leczenia, ale sposób na życie, który pozwoli ci odkryć samego siebie w najzdrowszej postaci. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się: jak wspomóc utratę wagi, jak poprawić działanie układu odpornościowego, jak zmniejszyć wrażliwość pokarmową, jak obniżyć poziom cholesterolu, a nawet… zapobiec rakowi. 28-dniowy program szybkiego startu i ponad 65 przepisów nauczą cię zdrowego i świadomego odżywiania, a dzięki zdobytej wiedzy będziesz w stanie skutecznie zatroszczyć się o swój dobrostan, dopasowując kulinarne propozycje autora do własnych potrzeb. Oto plan, jak już dziś rozpocząć turbodoładowanie jelit, które da ci zdrowie na całe życie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
W rodzinnej kuchni / [Jola Caputa, Grzegorz Caputa, Sylwia Witorzeńć]. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2019. - 223, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Przepisy Joli : prawdziwie domowa kuchnia / Jola Caputa.)
(Edipresse Książki)
W kolejnej po „Od śniadania do kolacji” książce z serii "Przepisy Joli" przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów społecznościowych Jola Caputa gotuje z rodziną - córką Sylwią i synem Grzegorzem. Każde z nich ma nieco inne podejście do kuchni, możemy więc się spodziewać prócz tak kochanych przez fanów Joli prostych przepisów na domowe dania bardziej zdecydowanych smaków z nutą orientu (Grzegorz) i sprawdzonych przez Sylwię pomysłów na słodkości. Jak zwykle w wersji najsmaczniejszej, ale i najpraktyczniejszej oraz najbardziej ekonomicznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Problemów z odżywianiem i wagą nie rozwiąże ani silna wola, ani kolejna modna dieta – odpowiedzią jest zerwanie z cukrem. Molly Carmel, terapeutka specjalizująca się w zaburzeniach żywienia, podpowiada, jak w 66 dni odzyskać kontrolę nad swoim życiem. Dzięki tej książce poznasz kompletny plan posiłków ułatwiający przejście na dietę bezcukrową, a także siedem afirmacyjnych obietnic, które pozwolą przerwać cykl naprzemiennych diet i objadania się. Ten poradnik to mapa ze wskazówkami, których będziesz w stanie się trzymać. Dzięki niej wreszcie stracisz niepotrzebne kilogramy i odnajdziesz drogę do prawdziwej wolności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: The dog who ate truffle : a memoir of stories and recipes from Umbria, 2010.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mieszu, mieszu : co ugotuje makaroniarz / Emiliano Castagna. - Wydanie 1. - Bielsko-Biała : Pascal, 2023. - 284, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
Kuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej znanych kuchni europejskich. Nic więc dziwnego, że stale cieszy się ogromną popularnością wśród smakoszy na całym świecie. Specjalnie z myślą o miłośnikach domowej pizzy i aromatycznego makaronu powstała książka "Mieszu, mieszu. Włoska Akademia Kulinarna", której autor Emiliano Castagna stara się nauczyć czytelników, jak czerpać radość z gotowania w prawdziwie domowej atmosferze rodem z jego rodzimego kraju. Emiliano Castagna pokazuje, że gotowanie po włosku jest przede wszystkim zabawne i nieskomplikowane. Książka "Mieszu, mieszu. Włoska Akademia Kulinarna" zawiera ogrom pomysłów na tradycyjne włoskie potrawy oraz ich współczesne lub wegetariańskie wersje. W środku znajdziecie aż 130 przepisów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie w kuchni : 60 przepisów na zdrowie / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Burda Publishing Polska, copyright 2019. - 210, [3] strony : fotografie ; 22 cm.
Zadbaj o swoje zdrowie. Naturalnie z Agnieszką Cegielską. Żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, które osłabia naszą odporność i sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Co możemy zrobić, żeby ograniczyć wpływ negatywnych czynników na nasz organizm? Odpowiedź jest prosta - powinniśmy spożywać jak najwięcej naturalnych składników. Po bestsellerowych Naturalnie i Naturalnie 2 nadszedł czas na książkę z przepisami. Agnieszka Cegielska – propagatorka naturalnego stylu życia – przygotowała 60 przepisów na potrawy, które wzmocnią Twój organizm i będą miały zbawienny wpływ na Twoje zdrowie. A ponadto dopieszczą Twoje kubki smakowe. Naturalnie, zdrowo i smacznie. Czegóż więcej można chcieć?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Kulinarna podróż przez wieki.
Tytuł oryginału: Storia della pasta in dieci piatti : dai tortellini alla carbonara.
Premio Bancarella della Cucina, 2021.
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej