Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(294)
Forma i typ
Książki
(292)
Poradniki i przewodniki
(240)
Publikacje popularnonaukowe
(27)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(18)
Druki ulotne
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Poezja
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(273)
wypożyczone
(32)
tylko na miejscu
(16)
nieokreślona
(4)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(268)
Czytelnia naukowa
(3)
Zbiory regionalne
(13)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży
(3)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży - Czytelnia
(2)
Filia Os. Kochanowskiego
(6)
Filia Os. Wólki
(4)
Filia Os. Przydworcowe
(5)
Filia Os. Gorzków
(3)
Filia Os. Millenium
(11)
Filia Os. Gołąbkowice
(7)
Autor
Makarowska Magdalena
(7)
Musiałowska Dominika
(7)
Szaciłło Karolina
(7)
Szaciłło Maciej
(7)
Gumowska Irena (1912-1991)
(4)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(4)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(4)
Molenda Jarosław (1965- )
(4)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(4)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(4)
Gubała Katarzyna (1978- )
(3)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(3)
Kieżun Bartek (1976- )
(3)
Teperek Agata (1988- )
(3)
Witkowska Magda
(3)
Barnard Neal D. (1953- )
(2)
Bartkiewicz Bartosz
(2)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(2)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(2)
Caputa Jola
(2)
Czarkowska Iwona (1970- )
(2)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(2)
Dajka Krystyna
(2)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Ekstedt Niklas (1978- )
(2)
Ennart Henrik (1960- )
(2)
Gajewska Danuta
(2)
Kibil Iwona
(2)
Kimbell Katy (1973- )
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Lewandowska Agata
(2)
Loftus David
(2)
Machałek Patrycja
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Naklicka-Kleser Jolanta
(2)
Pospieszyńska Katarzyna
(2)
Prange-Barczyński Tomasz (1969- )
(2)
Płaczek Paweł (1983- )
(2)
Rokicka Alicja
(2)
Smile Olga
(2)
Sobolewska Agnieszka
(2)
Starmach Anna (1987- )
(2)
Stolińska Hanna
(2)
Stromkie-Złomaniec Monika
(2)
Sturis Dionisios (1983- )
(2)
Szubińska Anna
(2)
Tomczyk-Miczka Elżbieta
(2)
Urban Viola
(2)
Usarzewicz Wojciech
(2)
Weydmann Ewa
(2)
Zarych Agata
(2)
Ziemnicka-Łaska Agata
(2)
Abrams Rami
(1)
Abrams Vicky
(1)
Adamiuk Emilia
(1)
Adamiuk Paulina
(1)
Adamska-Patruno Edyta
(1)
Alcantara Lorenza
(1)
Allinson Kate
(1)
Androsiuk Ewa
(1)
Antoniszyn Tomasz
(1)
Aoki Masaru (1887-1964)
(1)
Apostolidis Piotr
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Axe Josh
(1)
Banach Kamil
(1)
Bandura Paulina
(1)
Baranowska Joanna (kulinaria)
(1)
Barbaro Robby
(1)
Bareła Malwina
(1)
Barnes Julian (1946- )
(1)
Baron Aleksander
(1)
Bartosik Marek
(1)
Bates Iwona
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Beiser Rudi (1960- )
(1)
Berdak Jarosław Roger
(1)
Berger Joe
(1)
Bester Jagoda
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bigoś Monika
(1)
Blumenthal Heston (1966- )
(1)
Bojarska Nina
(1)
Bojarski Damian
(1)
Bonczek Katarzyna
(1)
Boniszewska Anna
(1)
Borkowska Urszula (1950- )
(1)
Borkowska-Mękarska Katarzyna
(1)
Bosacka Katarzyna. Autor
(1)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(1)
Bowling Stella (1962- )
(1)
Bońkowski Maciej
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Brazier Brendan (1975- )
(1)
Bressanini Dario (1963- )
(1)
Bridgeford Ross
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Brown Edgar
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(108)
2010 - 2019
(168)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(7)
Okres powstania dzieła
2001-
(265)
1901-2000
(12)
1989-2000
(6)
1918-1939
(2)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(294)
Język
polski
(290)
angielski
(1)
Odbiorca
9-13 lat
(4)
Dzieci
(4)
6-8 lat
(3)
Chorzy na Hashimoto
(2)
Kobieta
(2)
Rodzice
(2)
Chorzy na cukrzycę
(1)
Cukrzycy
(1)
Dietetycy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Kelnerzy
(1)
Lekarze
(1)
Młodzież
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Sportowcy
(1)
Studenci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura angielska
(3)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(96)
Potrawy dietetyczne
(26)
Dietetyka
(24)
Kuchnia wegańska
(16)
Kuchnia polska
(15)
Kuchnia regionalna
(14)
Leczenie dietą
(13)
Odżywianie
(13)
Rośliny lekarskie
(13)
Zdrowy styl życia
(13)
Insulinooporność
(12)
Kucharstwo
(12)
Kuchnia wegetariańska
(11)
Żywienie chorych
(10)
Choroba Hashimoto
(9)
Kultura stołu
(9)
Weganizm
(9)
Ziołolecznictwo
(9)
Obiad
(8)
Potrawy dla dzieci
(8)
Potrawy jarskie
(8)
Zupy
(8)
Dieta bezglutenowa
(7)
Dieta niskowęglowodanowa
(7)
Dzieci
(7)
Przepisy kulinarne
(7)
Desery
(6)
Kuchnia włoska
(6)
Odporność
(6)
Przyprawy
(6)
Ajurweda
(5)
Dieta oczyszczająca
(5)
Kolacja
(5)
Kuchnia sezonowa
(5)
Obyczaje i zwyczaje
(5)
Potrawy
(5)
Przetwory owocowo-warzywne
(5)
Zwyczaje żywieniowe
(5)
Ciąża
(4)
Cukrzyca
(4)
Gastronomia
(4)
Jedzenie (czynność)
(4)
Koktajle
(4)
Kulinaria
(4)
Potrawy świąteczne
(4)
Składniki odżywcze
(4)
Surówki i sałatki
(4)
Układ pokarmowy
(4)
Wegetarianizm
(4)
Winiarstwo
(4)
Śniadanie
(4)
Życie codzienne
(4)
Żywność
(4)
Choroby autoimmunologiczne
(3)
Choroby tarczycy
(3)
Ciasta
(3)
Cukrzycy
(3)
Dieta bezmleczna
(3)
Dieta cukrzycowa
(3)
Dieta odchudzająca
(3)
Flora bakteryjna jelit
(3)
Gotowanie
(3)
Historia
(3)
Jelita
(3)
Kosmetyka naturalna
(3)
Książka kucharska
(3)
Kuchnia grecka
(3)
Kuchnia żydowska
(3)
Owoce
(3)
Posiłki (jedzenie)
(3)
Produkt regionalny
(3)
Rośliny jadalne dzikie
(3)
Technologia żywności
(3)
Warzywa
(3)
Winnica
(3)
Wino
(3)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(3)
Żywność prozdrowotna
(3)
Afrodyzjaki
(2)
Alergia pokarmowa
(2)
Baranina
(2)
Choroby wątroby
(2)
Chwasty
(2)
Dieta FODMAP
(2)
Dieta owocowo-warzywna
(2)
Dieta pH
(2)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(2)
Edukacja żywieniowa
(2)
Ekologia
(2)
Fermentacja
(2)
Gluten
(2)
Grzyby
(2)
Jagnięcina
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Karmienie piersią
(2)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Kobieta ciężarna
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia francuska
(2)
Temat: dzieło
bezglutenowejadlo.pl (blog)
(1)
Temat: czas
2001-
(24)
1901-2000
(11)
1701-1800
(6)
1801-1900
(6)
1601-1700
(5)
1501-1600
(4)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1901-1914
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(9)
Europa
(3)
Małopolska
(3)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(2)
Limanowa (woj. małopolskie ; okolice)
(2)
Nowy Sącz (woj. małopolskie ; okolice)
(2)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Włochy
(2)
Bieszczady (góry)
(1)
Boguszowa (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Chełmiec)
(1)
Dalmacja (kraina historyczna)
(1)
Dania
(1)
Francja
(1)
Gmina Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski)
(1)
Grecja
(1)
Gruzja
(1)
Hiszpania
(1)
Karpaty (góry)
(1)
Krynica-Zdrój (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Krynica-Zdrój)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Mazury
(1)
Ochotnica Dolna (woj. małopolskie, pow. nowotarski, gm. Ochotnica Dolna)
(1)
Ochotnica Górna (woj. małopolskie, pow. nowotarski, gm. Ochotnica Dolna)
(1)
Piwniczna-Zdrój (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Piwniczna-Zdrój ; okolice)
(1)
Piątkowa (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Chełmiec)
(1)
Podhale
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Poprad (dolina)
(1)
Portugalia
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Powiat limanowski (woj. małopolskie)
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Szkocja (Wielka Brytania)
(1)
Tajwan
(1)
Tylmanowa (woj. małopolskie, pow. nowotarski, gm. Ochotnica Dolna)
(1)
Tyniec (Kraków ; część miasta)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Watykan
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(152)
Publikacja bogato ilustrowana
(116)
Książka kucharska
(104)
Poradnik
(97)
Poradniki
(18)
Opracowanie
(13)
Przewodnik turystyczny
(6)
Wywiad dziennikarski
(6)
Antologia
(4)
Jadłospis
(4)
Biografia
(3)
Felieton
(3)
Książki kucharskie
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Podręcznik
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Reportaż
(2)
Wiersze
(2)
Broszura
(1)
Encyklopedia
(1)
Esej
(1)
Informator
(1)
Komiks
(1)
Literatura polska
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik kulinarny
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Relacja z podróży
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(8375)
Literaturoznawstwo
(2481)
Socjologia i społeczeństwo
(2405)
Medycyna i zdrowie
(1957)
Kultura i sztuka
(1879)
Kulinaria
(294)
Edukacja i pedagogika
(1799)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1539)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1412)
Psychologia
(1340)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1287)
Religia i duchowość
(1232)
Podróże i turystyka
(1021)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(754)
Zarządzanie i marketing
(744)
Etnologia i antropologia kulturowa
(683)
Kultura fizyczna i sport
(576)
Biologia
(548)
Filozofia i etyka
(481)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(421)
Geografia i nauki o Ziemi
(390)
Informatyka i technologie informacyjne
(375)
Językoznawstwo
(373)
Media i komunikacja społeczna
(370)
Inżynieria i technika
(362)
Rozwój osobisty
(353)
Architektura i budownictwo
(337)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(290)
Nauka i badania
(227)
Fizyka i astronomia
(225)
Ochrona środowiska
(207)
Hobby i czas wolny
(167)
Transport i logistyka
(160)
Rolnictwo i leśnictwo
(154)
Styl życia, moda i uroda
(153)
Archeologia
(118)
Chemia
(118)
Praca, kariera, pieniądze
(100)
Matematyka
(85)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(75)
Dom i ogród
(37)
Styl życia, moda, uroda
(9)
Varia
(6)
Filozofia
(2)
Fizyka
(2)
Podróże i Turystyka
(2)
Antropologia społeczna
(1)
Autobiografia
(1)
Bibliotekarstwo, archwistyka, muzealnictwo
(1)
Biografia
(1)
Etnologia
(1)
Etnologia i antropoligia kulturowa
(1)
Etnologia i antropologia społeczna
(1)
Geografia i nauki o ziemi
(1)
Geologia
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse DBN
(1)
Histora
(1)
Histroia
(1)
Kultura fizyczna i spor
(1)
Kultura i Sztuka
(1)
Kultura i nauka
(1)
Literatura
(1)
Literaturoznawsto
(1)
Media i komuniakcja społeczna
(1)
Medycana i zdrowie
(1)
Nauki i badania
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Podróże i tyrystyka
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwośći
(1)
Religia i duchowośĆ
(1)
Reportaż
(1)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(1)
Samorealizacja
(1)
Socjologia
(1)
Socjologia i społeczenstwo
(1)
Socjologia i społeczeństwo DBN
(1)
Socjologia i społeczństwo
(1)
Socjologia i społęczeństwo
(1)
294 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia domowa dla diabetyków / Stella Bowling ; [tłumaczenie Agnieszka Chodkowska-Gyurics]. - Wydanie piąte. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2019. - IX, [1], 222 strony : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Tytuł oryginału: The everyday diabetic cookbook. Na stronie tytułowej i okładce: Dietetyk poleca.
Jedzenie to jedna z ogromnych przyjemności, jakie oferuje nam życie. Cukrzyca nie oznacza, że musisz z niej rezygnować. Możesz nadal cieszyć się swoimi ulubionymi daniami, możesz też z powodzeniem próbować nowych potraw. Najważniejsze jest to, aby twoja dieta zawierała zróżnicowane pokarmy przygotowane ze zdrowych produktów. Korzystając z tej książki, przekonasz się, że dieta diabetyków jest taka sama, jak polecana wszystkim innym ludziom – zawiera mało tłuszczu i soli, unika cukru, za to jest w niej dużo owoców i warzyw. W poradniku znajdziesz wiele przepisów, które ułatwią ci przygotowanie zdrowych, pożywnych i smacznych posiłków. Mogą z nich korzystać również osoby zdrowe, które chcą cieszyć się ładną sylwetką.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na 4. stronie okładki: Wybór 83 felietonów opublikowanych na łamach "Tygodnika Powszechnego" w latach 2017-2021.
Od siedmiu lat Paweł Bravo częstuje czytelników „Tygodnika Powszechnego” felietonami o polityce, kulturze i sztuce. Pretekstem do ich pisania jest kuchnia – gotowanie, smakowanie, karmienie. Są te teksty dowodem na to, że przez żołądek do serca, ale też do mózgu. Książka Czekolada i kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli jest esencją tych ponad 400 tekstów opublikowanych na łamach „Tygodnika”. Zbiór otwiera wstęp Tessy Capponi-Borawskiej, którą z autorem łączy włoskie pochodzenie i miłość do polskiej kuchni. Osiemdziesiąt trzy felietony i nieco więcej przepisów na ulubione potrawy Pawła Bravo wybrała Paulina Bandura. Teksty zostały ułożone w rytmie pór roku, by pozostać wiernym ideom, które głosi autor – lokalności i sezonowości właśnie. Felietonowy kalendarz zaczyna się więc w styczniu, gdy w piwnicach zostały ostatnie korzenie buraków, przez nowalijki, majowe szparagi, letnie czereśnie i szprycery, jesienne kapuśniaki i ogórkowe, aż po zimowy comfort food. Smacznego! I miłej lektury!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nareszcie głos rozsądku i solidna porcja wiedzy w dyskusji o zdrowym odżywianiu! Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym, co „organiczne”, „tradycyjne”, „wolne od” i... „Naturalne” odżywianie to cel prawdziwego wyścigu, w którym od lat biorą udział dietetycy, celebryci, media i my sami. Jednak nasze poglądy w tej kwestii wcale nie są ugruntowane. Niepokojeni i zdezorientowani coraz to nowymi alarmami pojawiającymi się w mediach na temat szkodliwości kolejnych składników, utwierdziliśmy się w przekonaniu, że „manipulowanie” żywnością to największe zło, zapominając, iż rośliny ulepszamy od początków rolnictwa. Na czym opieramy pewność, że pomarańczowy to naturalny kolor marchewki? Albo ryż, po który sięgamy w sklepie, jest naprawdę ekologiczny? Czy istnieje coś takiego jak „nadwrażliwość na gluten”? Aby sprawdzić jakość oraz pochodzenie tego, co trafia na nasz talerz, i rozwiać liczne wątpliwości autorzy – włoscy naukowcy: chemik i biotechnolożka znana z bestsellerowego poradnika Bez parabenów. Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę – opisująhistorię pokarmów, analizują dowody zgromadzone przez badaczy i wsłuchują się w prastarą mądrość rolników. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz rzetelnym objaśnieniom możemy wreszcie dokonać świadomego wyboru jako konsumenci, bez obaw, że działamy „przeciw naturze”.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The alkaline reset cleanse :‏ ‎the 7-day reboot for unlimited energy, rapid weight loss, and the prevention of degenerative disease.
Brak energii, problemy z cerą, refluks czy kłopoty z utrzymaniem optymalnej wagi ciała, to tylko niektóre z „niegroźnych” dolegliwości jakie mogą być efektem zakwaszonego organizmu. Brak równowagi kwasowo zasadowej w ciele może jednak skutkować dużo poważniejszymi schorzeniami np. cukrzyca typu 2, zapalenie tarczycy, choroby serca, a nawet nowotwory. Dzięki tej książce dowiesz się jak powstrzymać kwasicę już dziś, a praktyczne informacje pomogą Ci wdrożyć prosty i skuteczny program Alkalicznego Oczyszczania. Jest to siedmiodniowy plan opierający się na rewolucyjnej diecie alkalicznej, uzupełniony o odpowiednie zioła, witaminy oraz ćwiczenia, które przyspieszą Twój powrót do zdrowia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 284, [4] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
Na stronie tytułowej: Ostrzeżenie: zaleca się spożyć posiłke przed lekturą tej książki.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Receptury na: • schab z jałowcem ,rosół ratunkowy dobry na wszystko • kleftiko pachnące Cyprem • pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej • tadżin z makreli • czy przepyszny tort Jadziny zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty. JOANNA BRODZIK zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czosnek dobry na wszystko / Edgar Brown. - Warszawa : Oficyna Wydawnicza ABA, [2019]. - 142 [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Czosnek wytrzymał próbę czasu. Jest środkiem leczniczym bardzo bezpiecznym, skutecznym, a ponadto tanim. Liczne badania naukowe potwierdziły jego zalety. W Niemczech został oficjalnie zarejestrowany jako lek sprzedawany na receptę. Z książki tej dowiecie się wszystkiego o czosnku oraz jego właściwościach leczniczych. Według autora prawdziwa wartość tego warzywa wynika z jego zdolności do przeciwdziałania chorobom serca. Czosnek obniża ciśnienie krwi. Istnieją też dowody na to, że reguluje poziom glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą. Jak wykazano, czosnek zabija bakterie, wirusy, grzyby oraz stymuluje system odpornościowy, co czyni go potencjalnie użytecznym środkiem w leczeniu infekcji. W tej książce znajdziecie również przepisy na smaczne dania z dodatkiem czosnku oraz wiele ciekawostek, w tym: jak pozbyć się „czosnkowego” oddechu lub w jakiej postaci najlepiej dostarczać czosnek organizmowi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Herbata : odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie / Anna Brożyna. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2022. - 309, [6] stron : fotografie, ilustracje, mapy ; 24 cm.
Temat
Dziedzina i ujęcie
Saga, ice tea, matcha. Biała, zielona, czarna. Angielska, tybetańska, chińska. Czy jest na świecie coś równie zróżnicowanego i wielokulturowego jak herbata? Pita w każdym zakątku globu ma swoje miejsce i w naszych domach. Być może w słoiku pełnym torebek, a może na specjalnie wydzielonej półce pełnej puszek i zapachów. Niezależnie, czy pijemy ją z przyzwyczajenia od urodzenia, czy z namysłem i uwagą, wielu z nas po prostu nie może bez niej żyć! Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie to prawdziwe herbaciane kompendium, wypełnione po brzegi informacjami, o których wielu z nas nie miało pojęcia. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się między innymi: - W czym i przede wszystkim jak parzyć herbatę - Czym różnią się wschodnia i zachodnia metoda parzenia - Jak wyglądają tasting i pairing herbaty - Czym jest sensoryka herbaciana i jak korzystać z koła aromatów herbaty - Jaka jest droga herbaty z drzewa herbacianego do twojego kubka - Jak wygląda tradycja picia herbaty w Polsce i na świecie. Ta książka to zachwycający przewodnik po świecie herbaty, zarówno dla zaawansowanych i początkujących miłośników tego naparu. Dzięki niej rozpoczniesz fascynującą podróż, której nigdy nie będziesz chciał kończyć!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst na skrzydełkach.
Tytuł oryginału: Fiber fueled, 2020.
Jeśli, podobnie jak miliony innych osób, masz problemy trawienne, nadwrażliwość na niektóre pokarmy lub cierpisz na chorobę autoimmunologiczną, poznaj książkę, która oferuje pomoc w usunięciu lub złagodzeniu trapiących cię dolegliwości. Zabierze cię ona w podróż po świecie fascynujących odkryć naukowych, udowodniając, że możesz żyć zdrowiej, a co za tym idzie - szczęśliwiej. Potraktuj naukę jak kompas, który doprowadzi cię do lepszego życia, a za przewodnika weź autora tej książki, gastroenterologa, który w swojej praktyce lekarskiej pomógł już tysiącom osób. Opracowany przez niego Błonnikowy program dla jelit to nie tylko plan leczenia, ale sposób na życie, który pozwoli ci odkryć samego siebie w najzdrowszej postaci. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się: jak wspomóc utratę wagi, jak poprawić działanie układu odpornościowego, jak zmniejszyć wrażliwość pokarmową, jak obniżyć poziom cholesterolu, a nawet… zapobiec rakowi. 28-dniowy program szybkiego startu i ponad 65 przepisów nauczą cię zdrowego i świadomego odżywiania, a dzięki zdobytej wiedzy będziesz w stanie skutecznie zatroszczyć się o swój dobrostan, dopasowując kulinarne propozycje autora do własnych potrzeb. Oto plan, jak już dziś rozpocząć turbodoładowanie jelit, które da ci zdrowie na całe życie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów: od wielkich popularnych klasyków ciastkarstwa (typu ciasto opera czekoladowo-pistacjowe, ciasto Trzech Króli, tort szwarcwaldzki, placek z truskawkami, makaroniki z malinami itd.); poprzez łatwe, rodzinne przepisy (czekoladowe micuits, muffiny z mango i z czekoladą, gorące suflety waniliowe, tartę Tatin z jabłkami itd.); po przepisy innowacyjne (ptysie z yuzu i z czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi, tartaletki czekoladowo-ślazowe, tort z aloesem i z poziomkami itd.). Pod koniec książki znajduje się opis przyborów cukierniczych i składników potrzebnych do przygotowania deserów oraz podstawowych ciast. Wszystkie przepisy są zilustrowane, często towarzyszy im porada szefa kuchni. Szkoła Cordon Bleu dzieli się wszystkimi sekretami cukierniczymi i Czytelnik naprawdę może zostać prawdziwym cukiernikiem. Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją wiedzę i doświadczenie studentom z całego świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od śniadania do kolacji / [Jola Caputa]. - Warszawa : Edipresse Kolekcje, copyright 2019. - 201, [23] strony : fotografie ; 24 cm.
(Przepisy Joli : prawdziwie domowa kuchnia)
Przepisy Joli to więcej niż blog i strona na facebooku - to już instytucja. A teraz ponad pół miliona fanów cudownie smacznej domowej kuchni w ciepłym, rodzinnym wydaniu Joli Caputy dostanie także książkę! Odpowie ona na pytanie, które zadajemy sobie niemal codziennie: co tym razem przygotować na śniadanie, obiad i kolację dla bliskich?!...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W rodzinnej kuchni / [Jola Caputa, Grzegorz Caputa, Sylwia Witorzeńć]. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2019. - 223, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Przepisy Joli : prawdziwie domowa kuchnia / Jola Caputa.)
(Edipresse Książki)
W kolejnej po „Od śniadania do kolacji” książce z serii "Przepisy Joli" przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów społecznościowych Jola Caputa gotuje z rodziną - córką Sylwią i synem Grzegorzem. Każde z nich ma nieco inne podejście do kuchni, możemy więc się spodziewać prócz tak kochanych przez fanów Joli prostych przepisów na domowe dania bardziej zdecydowanych smaków z nutą orientu (Grzegorz) i sprawdzonych przez Sylwię pomysłów na słodkości. Jak zwykle w wersji najsmaczniejszej, ale i najpraktyczniejszej oraz najbardziej ekonomicznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Problemów z odżywianiem i wagą nie rozwiąże ani silna wola, ani kolejna modna dieta – odpowiedzią jest zerwanie z cukrem. Molly Carmel, terapeutka specjalizująca się w zaburzeniach żywienia, podpowiada, jak w 66 dni odzyskać kontrolę nad swoim życiem. Dzięki tej książce poznasz kompletny plan posiłków ułatwiający przejście na dietę bezcukrową, a także siedem afirmacyjnych obietnic, które pozwolą przerwać cykl naprzemiennych diet i objadania się. Ten poradnik to mapa ze wskazówkami, których będziesz w stanie się trzymać. Dzięki niej wreszcie stracisz niepotrzebne kilogramy i odnajdziesz drogę do prawdziwej wolności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mieszu, mieszu : co ugotuje makaroniarz / Emiliano Castagna. - Wydanie 1. - Bielsko-Biała : Pascal, 2023. - 284, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
Kuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej znanych kuchni europejskich. Nic więc dziwnego, że stale cieszy się ogromną popularnością wśród smakoszy na całym świecie. Specjalnie z myślą o miłośnikach domowej pizzy i aromatycznego makaronu powstała książka "Mieszu, mieszu. Włoska Akademia Kulinarna", której autor Emiliano Castagna stara się nauczyć czytelników, jak czerpać radość z gotowania w prawdziwie domowej atmosferze rodem z jego rodzimego kraju. Emiliano Castagna pokazuje, że gotowanie po włosku jest przede wszystkim zabawne i nieskomplikowane. Książka "Mieszu, mieszu. Włoska Akademia Kulinarna" zawiera ogrom pomysłów na tradycyjne włoskie potrawy oraz ich współczesne lub wegetariańskie wersje. W środku znajdziecie aż 130 przepisów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie w kuchni : 60 przepisów na zdrowie / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Burda Publishing Polska, copyright 2019. - 210, [3] strony : fotografie ; 22 cm.
Zadbaj o swoje zdrowie. Naturalnie z Agnieszką Cegielską. Żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, które osłabia naszą odporność i sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Co możemy zrobić, żeby ograniczyć wpływ negatywnych czynników na nasz organizm? Odpowiedź jest prosta - powinniśmy spożywać jak najwięcej naturalnych składników. Po bestsellerowych Naturalnie i Naturalnie 2 nadszedł czas na książkę z przepisami. Agnieszka Cegielska – propagatorka naturalnego stylu życia – przygotowała 60 przepisów na potrawy, które wzmocnią Twój organizm i będą miały zbawienny wpływ na Twoje zdrowie. A ponadto dopieszczą Twoje kubki smakowe. Naturalnie, zdrowo i smacznie. Czegóż więcej można chcieć?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tajwan : nocne targi, herbata z tapioką i e-demokracja / Dorota Chen-Wernik. - Bielko-Biała : Pascal, 2023. - 319, [1] strona : fotografie, mapa ; 21 cm.
Na okładce: Autorka bloga Między Tajwanem a Japonią.
REPUBLIKA CHIŃSKA – TAJWAN. POZNAJ PAŃSTWO, KTÓREGO NIE MA(?) - Tajwan, gdzie zaskakuje niezależność gospodarcza i społeczna tolerancja - Tajwan, gdzie przysmakiem są jajka herbaciane i śmierdzące tofu - Tajwan, gdzie czci się tradycje i bóstwa 22 religii Oficjalne stosunki dyplomatyczne z Tajwanem utrzymuje obecnie 13 państw. Jednocześnie Tajwan jest zagłębiem technologii, kultury i wzorcem społeczeństwa obywatelskiego. Pozwól autorce oprowadzić się po inspirującym Tajpej, wejdź na najwyższy szczyt Azji Wschodniej –Jadeitową Górę – i wybierz się na widowiskowe obchody Nowego Roku Księżycowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej